BigTech загуби над 500 милиарда долара за ден

Най-големите технологични компании от САЩ претърпяха срив на акциите
(снимка: CC0 Public Domain)

13 септември се оказа най-лошият ден за технологичния сектор на САЩ от лятото на 2020 година насам. Шест ИТ гиганта от групата на т.нар. BigTech загубиха над 500 милиарда долара за един ден.

Статистиката на Федералния резерв на САЩ за инфлацията през август предизвика срив не само в САЩ, но и на азиатските фондови пазари. Инфлацията на годишна база се забави само до 8,3% при очаквани 8,0% и това беше достатъчно фондовият пазар да регистрира най-силния спад от две години насам. Шестте най-големи компании в американския технологичен сектор загубиха 500 милиарда долара капитализация за един ден, предаде CNBC.

Apple понесе най-големи капитализационни загуби (154 милиарда долара) – акциите на компанията поевтиняха с 5,87%, което е максималният спад от септември 2020 г. Актуализира своя антирекорд за същия период и Microsoft, чиито акции поевтиняха с 5,5% и намалиха капитализацията на корпорацията със 109 милиарда долара.

За Alphabet (Google) спадът на котировките с 5,9% доведе до намаляване на капитализацията с 85 милиарда долара, а стойността на акциите на гиганта за електронна търговия Amazon падна със 7%, което не беше наблюдавано от май тази година. В същото време капитализацията на компанията намаля с $98 млрд.

На този фон Meta (Facebook) се измъкна леко, тъй като спадът в цената на акциите ѝ от 9,37% доведе до намаляване на капитализацията на компанията само с $42 млрд. И накрая, акциите на Nvidia загубиха 9,47% от цената си, достигайки 52-седмично дъно, а капитализацията на компанията падна с $34 млрд.

Биткойнът също се поддаде на този импулс и поевтиня с 10%, което беше най-силният спад от юни тази година. Сега курсът на най-популярната криптовалута се колебае около 20 300 долара.



Новите данни за инфлацията на потребителските цени в САЩ унищожиха надеждите на пазарните участници за нейното забавяне. Експертите очакват, че на срещата на Фед следващата седмица основната лихва ще бъде увеличена с 0,75 процентни пункта. като част от поредния опит за ограничаване на инфлацията в страната.

Коментари по темата: „BigTech загуби над 500 милиарда долара за ден”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Ужас 🙁 Дано да не фалират тези компании, че тогава какъв тегав живот ни чака….

Коментар