Глобалният интернет достигна 997 терабита в секунда

Неизбежно навлизаме в ерата на мрежите, измервана в петабитове в секунда (снимка: CC0 Public Domain)

Мрежовата индустрия продължава да се завръща към „нормалното“ след удара, генериран от пандемията през 2020 г., но нови данни показват, че тя е на път да направи мащабна промяна.

Според проучване на глобалната консултантска фирма TeleGeography, глобалният интернет капацитет се е повишил с 28% през 2022 г. Това обозначава комбиниран годишен темп на растеж от 29% за последните четири години. Сега преносът на данни в интернет възлиза на 997 Tbps (терабита в секунда).



Последните данни от Global Internet Geography показват, че въпреки този по-бавен темп на растеж, глобалната интернет честотна лента почти се е утроила от 2018 г. Неизбежно навлизаме в ерата на мрежите, измервана в петабитове в секунда (Pbps).

Проучването разкри също, че ръстът на международната интернет свързаност и интернет трафик остават относително равномерни. Установено е, че средният и пиковият международен интернет трафик са се увеличили със скорост от 30% между 2018 г. и 2022 г.

TeleGeography добави, че след скока на трафика заради Covid-19 през 2020 г., глобалното завръщане към „по-традиционни“ модели на използване означава спад в средните и пиковите нива на използване.

Глобалните средни и пикови нива на използване са по същество непроменени спрямо тези, изчислени през 2021 г., възлизащи на 26% и 45% съответно през 2021 г. и 2022 г. По отношение на ценообразуването, преминаването на доставчиците към предимно 100Gbps интернет мрежи продължава да намалява средна цена за пренос на трафик.

В седем големи глобални централни града цените на 10 Gigabit Ethernet (10 GbE) са спаднали с 16% на годишна база от второто тримесечие на 2019 г. до второто тримесечие на 2022 г., докато цените на 100 Gigabit Ethernet (100 GbE) са намалели с 25%.

Африка е мястото с най-бърз растеж на международната интернет свързаност, със среден годишен темп от 44% между 2018 г. и 2022 г. Азия сега се намира зад Африка, нараствайки с 35% през същия период.



„След бурната 2020 г. – със скоковете на обема и промените в моделите на интернет трафик, предизвикани от пандемията, сега мрежовите оператори се завръщат към добавяне на честотна лента и инженеринг на трафика си по по-премерен начин“, обобщи старшият мениджър по изследвания в TeleGeography Пол Бродски.

Коментар