LG предаде данни в 6G THz спектъра на повече от 320 метра

Поредното 6G постижение на LG беше регистрирано в берлинския институт Фраунховер 
(снимка: LG Electronics)

LG Electronics завърши успешен тест на безжично предаване и приемане на данни в 6G THz (терахерц) спектъра – в честотен диапазон от 155 до 175 GHz – на дистанция от над 320 метра в открита среда, съобщиха от корейската компания.

Важната стъпка, постигната на 7 септември в института Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) в Берлин, Германия, е ключов момент за комерсиализирането на 6G THz за открити и закрити градски зони, тъй като референтното покритие на клетките на базовите станции за градски макро клетки е с разстояние от приблизително 250 метра на открито.

Освен това постижението на LG е значителен скок, в сравнение с август миналата година, когато компанията предаде 6G THz данни на дистанция от над 100 метра на открито.



Технологията 6G, която използва ултра-широколентови честоти, има сравнително малък обхват и при нея може да се наблюдава загуба на мощност от предаването до приемането. За да разрешат този проблем, LG, Fraunhofer HHI и института Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) проектират заедно усилвател на мощност, който може да увеличи силата на предаването, и усилвател на приемника с нисък шум, който подобрява качеството на входящия сигнал.

Използван в скорошна демонстрация, многоканалният усилвател на мощност има сила от над 20 dBm, което е увеличение от над 5 dBm в сравнение с решението на LG и Fraunhofer HHI & IAF при предишния им тест. Използван е и усилвател на приемника с нисък шум, който минимизира генерирания шум при приемания сигнал.

Тези нови технологии са интегрирани в последния модулен дизайн на LG, който е много подходящ за бъдещо производство на интегрални схеми и може да улесни пътя до последваща комерсализация на 6G продуктите.

„С успеха на последната ни демонстрация, ние сме една стъпка по-близо до реализирането на 6G скорост от 1 терабит в секунда (Tbps) както във вътрешни, така и във външни градски райони,“ заяви д-р Ким Бьонг-хун, технически директор и изпълнителен вицепрезидент на LG Electronics. Според него, 6G ще бъде ключов двигател за бъдещите бизнеси и нови потребителски изживявания.

LG планира да обяви пълните резултати от последния си 6G комуникационен тест и да обобщи технологичното развитие до момента на предстоящия форум 6G Grand Summit на 23 септември в Сеул, на който компанията е домакин.



Дискусиите относно стандартизацията на 6G мрежата се очаква да започнат около 2025 г., а комерсализацията на технологията е планирана за 2029 г. В сравнение с безжичната 5G мрежа, 6G ще осигури по-висока скорост за предаване на данни при по-ниска латентност и по-висока надеждност.

Коментар