Безплатна академия за ИТ специалисти отвори врати в Плевен

Академията Grow IT ще осигури над 300 работни места в ИТ сферата в Плевен
(снимка: GrowIT)

Днес в Плевен стартира дейността си безплатна академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии. Участниците в GrowIT ще придобият нови умения и възможност за професионална реализация в една от най-атрактивните професии, дори да нямат досегашен опит в областта.

Обученията ще бъдат реализирани в хибриден формат – присъствено и онлайн. Програмата ще се провежда два пъти седмично, в рамките на следващите три месеца. Участниците ще придобият основни умения за начинаещо ниво WebUI софтуерни разработчици.



Успешно преминалите академията ще могат да започнат своята първа работа в ИТ сектора. Те ще работят върху създаване на прототипи за технологични решения на български и европейски стартиращи компании, съобщиха от GrowIT.

Очаква се обучителната програма на Grow IT да осигури над 300 работни места в сферата на информационните технологии в Плевен в следващите пет години, с цел подпомагане на икономическото развитие на Северна България.

Целта на академията в дългосрочен план е да превърне Централна северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб на България. Бъдещите специалисти ще имат възможността да станат част от екипа на компанията ClearWare – специализирана в технологично разработване на иновативни продукти.

Създател на GrowIT Academy е експертът с 20-годишен опит в областта на информационните технологии Теодор Тодоров. Той е основател на ClearWare, в която ще започнат работа най-добрите участници в академията, както и главен технически директор на стартъпа nPloy.

„Развиването на Плевен като притегателен център за софтуерни експерти е кауза за мен. Вярвам, че подпомагането на първите стъпки на начинаещите ИТ специалисти, както и преквалификацията на хора от други сфери, ще спомогне за децентрализирането на сектора”, коментира Тодоров.

Академията, според него, ще бъде път към превръщането на западната и централната част на Северна България в атрактивна дестинация за новите програмисти, а това ще подпомогне и икономическото развитие на региона.



Следващото издание на GrowIT Academy ще стартира в началото на 2023 г., а част преподавателския екип ще бъдат експерти, които ще поставят фокус върху придобиване на умения за работа с WebUI (JS/TS), .net, Java и Python.

Участниците ще могат да се включат в академията след  кандидатстване и предварителен подбор, като подробностите ще бъдат обявени преди началото на второто издание.

Коментар