Adobe купува ключов конкурент за 20 милиарда долара

Сделка на Adobe с конкурента Figma преначертава бъдещето на дизайна
(снимка: Adobe)

Софтуерната компания Adobe обяви, че придобива Figma, популярна платформа за дизайн, за около 20 милиарда долара в брой и акции. След като рано днес се появиха слухове за потенциално придобиване, Adobe го направи официално с публикуване на прессъобщение.

Това е голяма новина в света на дизайна и разработката, особено след като Figma се конкурира силно с XD продуктите на Adobe през последните години, коментира сделката The Verge.



„Заедно Adobe и Figma ще преосмислят бъдещето на креативността и продуктивността, ще ускорят креативността в мрежата, ще усъвършенстват продуктовия дизайн и ще вдъхновят глобалните общности от творци, дизайнери и разработчици“, гласи официалното изявление на Adobe.

„Комбинираната компания ще има огромна, бързо развиваща се пазарна възможност и способности да генерира значителна стойност за клиентите, акционерите и индустрията“, допълват от компанията.

Figma е основана преди 10 години от Дилън Фийлд и Евън Уолъс като платформа за съвместен дизайн и се превърна в ключова за много бизнеси. Хиляди дизайнери и разработчици в Microsoft разчитат на Figma всеки ден, за да създават Office, Windows и други продукти. Сделката несъмнено ще сближи Microsoft и Adobe.

Работата на Figma е свързана изцяло с мрежата, а това е нещо, в което Adobe се конкурира с други играчи на пазара. Сега компанията планира да комбинира собствената си общност с тази на Figma и вероятно това ще включва интегриране на продукти и услуги на Figma в Adobe Creative Suite в някакъв момент от бъдещето.

Дотогава Figma ще остане недокосната. „Планираме да продължим да управляваме Figma по начина, по който винаги сме я управлявали – продължавайки да правим това, което вярваме, че е най-добро за нашата общност, нашата култура и нашия бизнес“, обясни Дилън Фийлд, съосновател и главен изпълнителен директор на Figma.

„Adobe е дълбоко ангажирана с това Figma да работи автономно“, допълва той. Фийлд ще продължи да служи като главен изпълнителен директор и ще докладва на президента на Adobe Дейвид Уадхвани.



Figma също така иска да използва опита на Adobe в 3D, видео, векторните изображения и шрифтовете, за да подобри значително дизайна на продукта си в мрежата. Фийлд казва, че комбинираната компания ще изгради „нови инструменти и пространства, за да даде възможност на клиентите да проектират продукти по-бързо и по-лесно“.

Adobe все още не е описала дългосрочната си визия или планове, но компанията проведе конферентен разговор с инвеститори тази сутрин, така че се очаква по-късно да обяви намеренията си.

Коментар