Учат изкуствения интелект да се смее и реагира на хумор

Емпатията е една от важните функции, която учените се стремят да вложат в роботите
(снимка: CC0 Public Domain)

Японски разработчици от университета в Киото създадоха смеещ се робот с името Ерика. Очаква се този изследователски проект да подобри естествените разговори между хората и системите, базирани на изкуствен интелект.

„Ние вярваме, че една от важните функции на разговорния AI е емпатията. Затова решихме, че един от начините, по които роботът може да съчувства на хората, е да споделя техния смях”, казва д-р Коджи Иноуе от университета в Киото, водещ автор на изследването, цитиран от Гардиън.

Изследователите се опитват да научат своята AI система да се смее, като за целта я тренират на различни видове смеене – от неловко до искрено. Според учените, това ще позволи създаване на роботи със собствен характер, въпреки че реализацията може да отнеме десетилетия.



В същото време експерти от Оксфордския университет отбелязват, че робот или софтуерен алгоритъм не разбира значението на смеха и хумора, тъй като не е разумно същество от човешка гледна точка.

Роботите обаче могат да имитират такова поведение и човек да повярва, че машината с изкуствен интелект разбира неговите емоции и настроения, смятат изследователите.

Коментари по темата: „Учат изкуствения интелект да се смее и реагира на хумор”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева/автор/

    Първо трябва да го научат да лъже.
    Емпатията е възприемане на проблемите на другия позитивно / в смисъл съчуствено/, а как да се случи това при робота?
    Според мен не е възможно, но нека опитат.
    Както и с хумора – представям си напрао как весели изследователите с опитите си за шеги.Значи има успехи, нищо че има въпрос какво точно е нещото весело?Всичко е човешко, даже и злорадството.
    Ами при хората една част от лицевото разпознаване е диагностицирало как при неблагоприятни новини на някои зениците светват радостно – демек не се е случило на нас, но ще кажем, че сме нажалени…
    Изобщо хумотът и другите присъщи черти на човшката личност не са за опити, те само развеселяват околните,даже и да са роботи.

  2. еХперт

    Те го учат от 60 години, ама резултатите са очевидни.

Коментар