Учат изкуствения интелект да се смее и реагира на хумор

Емпатията е една от важните функции, която учените се стремят да вложат в роботите
(снимка: CC0 Public Domain)

Японски разработчици от университета в Киото създадоха смеещ се робот с името Ерика. Очаква се този изследователски проект да подобри естествените разговори между хората и системите, базирани на изкуствен интелект.

„Ние вярваме, че една от важните функции на разговорния AI е емпатията. Затова решихме, че един от начините, по които роботът може да съчувства на хората, е да споделя техния смях”, казва д-р Коджи Иноуе от университета в Киото, водещ автор на изследването, цитиран от Гардиън.

Изследователите се опитват да научат своята AI система да се смее, като за целта я тренират на различни видове смеене – от неловко до искрено. Според учените, това ще позволи създаване на роботи със собствен характер, въпреки че реализацията може да отнеме десетилетия.В същото време експерти от Оксфордския университет отбелязват, че робот или софтуерен алгоритъм не разбира значението на смеха и хумора, тъй като не е разумно същество от човешка гледна точка.

Роботите обаче могат да имитират такова поведение и човек да повярва, че машината с изкуствен интелект разбира неговите емоции и настроения, смятат изследователите.

Коментари по темата: „Учат изкуствения интелект да се смее и реагира на хумор”

добавете коментар...

 1. Надежда Василева/автор/

  Първо трябва да го научат да лъже.
  Емпатията е възприемане на проблемите на другия позитивно / в смисъл съчуствено/, а как да се случи това при робота?
  Според мен не е възможно, но нека опитат.
  Както и с хумора – представям си напрао как весели изследователите с опитите си за шеги.Значи има успехи, нищо че има въпрос какво точно е нещото весело?Всичко е човешко, даже и злорадството.
  Ами при хората една част от лицевото разпознаване е диагностицирало как при неблагоприятни новини на някои зениците светват радостно – демек не се е случило на нас, но ще кажем, че сме нажалени…
  Изобщо хумотът и другите присъщи черти на човшката личност не са за опити, те само развеселяват околните,даже и да са роботи.

 2. еХперт

  Те го учат от 60 години, ама резултатите са очевидни.

Коментар