Енергийната криза ще забави 5G в Европа

Нарастващите цени на електроенергията ще попречат на плановете за изграждане на 5G мрежи в Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Енергийната криза, която засегна целия свят в последната година, най-вероятно ще забави изграждането на инфраструктурата за мрежи от пето поколение (5G) в Европа, очакват специалистите от бранша.

Стремително растящите сметки за електричество по всяка вероятност ще принудят европейските телекомуникационни оператори да отложат или да разсрочат плановете си за внедряване на 5G мрежи, смята ръководителят на италианския офис на оператора Vodafone.

„За да можем да платим сметките си за електроенергия, не виждам други решения, освен да отложим инвестициите“, каза Алдо Бизио по време на индустриално събитие.

Технологията на пето поколение телеком мрежи се слави като такава с по-добра енергийна ефективност от предишното четвърто поколение. Самото изграждане на инфраструктурата обаче изисква вложения, които стават все по-трудни на фона на повишаващите се цени на тока.



Бизио предупреди, че по-високите разходи за енергия, водещи до забавяне на инвестициите, ще задълбочат изоставането, което европейските телеком оператори доскоро се надяваха да наваксат, особено в сравнение със своите „колеги“ в Азия.

Коментар