Starlink вече доставя интернет на всички континенти

Сателитната мрежа за интернет на Space X вече обхвана целия свят (снимка: Starlink)

Сателитният интернет Starlink, изграждан от американската компания SpaceX, стана достъпен на всички континенти. Това съобщи шефът на фирмата Илон Мъск в профила си в социалната мрежа Twitter.

„Мрежата Starlink вече е активна на всички континенти, включително Антарктида“, похвали се Илон Мъск. Преди това милиардерът написа, че Starlink е „предназначен само за мирна употреба“.

SpaceX продължава активно да изгражда своето сателитно съзвездие Starlink. Преди броени часове компанията пусна на ниска околоземна орбита нови 54 телекомуникационни сателита, като така общият им брой достигна 3200.

SpaceX има разрешение да изстреля още 12 000 космически апарата и се надява на одобрение за още 30 000 сателита. Компанията планира да извърши повече от 60 космически изстрелвания през тази година и да ги увеличи до 100 през следващата.

Основната цел на съзвездието Starlink е да предоставя широколентови услуги за достъп до интернет по целия свят, включително в труднодостъпни региони, където полагането на оптични кабели е невъзможно или непрактично.



Според картата на мрежовото покритие на Starlink, сателитен интернет не е наличен само в Русия, Беларус, Афганистан, Венецуела, Иран, Куба, Китай, Северна Корея и Сирия. В “списъка на чакащите” са включени няколко американски щата и Украйна, а в категорията “очаквайте скоро” фигурират Индия, Казахстан, Турция и др.

Коментар