Пуснаха платен LibreOffice за потребители на macOS

Потребителите на Mac вече имат опция за платен LibreOffice от официалния канал на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Организацията Document Foundation (TDF), която отговаря за разработката на пакета от приложения LibreOffice, за първи път започна да начислява такса за изтегляне на една от версиите му, става ясно от официално съобщение. LibreOffice е разклонение на проекта OpenOffice, чийто изходен код се разпространява под свободeн лиценз Mozilla Public License Version 2.0 (MPL 2.0).

В понеделник, 19 септември, Document Foundation обяви, че потребителите на операционната система Apple macOS вече ще могат да закупят LibreOffice, ако желаят, на цена от 8,99 евро през онлайн магазина Mac App Store.

Организацията обясни решението си да взима пари за продукт с отворен код като загриженост за „крайните потребители, които искат да получат целия си настолен софтуер чрез собствените канали за продажба на Apple“.

TDF обаче очевидно не смята това за търговия със софтуер в традиционния смисъл, наричайки закупуването на LibreOffice от потребителя „такса удобство“. Организацията обещава приходите от продажби да бъдат използвани за подпомагане на развитието на LibreOffice.

В същото време потребителите на macOS не са лишени от безплатна алтернатива. Както и преди, всеки собственик на компютър от Apple има възможност безплатно да изтегли и самостоятелно да инсталира офис пакета от уебсайта на Document Foundation.

По своя състав безплатният LibreOffice по нищо не отстъпва на версията от Mac App Store. Напротив, Java не е включена в платения пакет (по-точно Java Runtime Environment, JRE), тъй като Apple не позволява външни зависимости.



Липсата на поддръжка за изпълнение на Java код ограничава функционалността на отделните компоненти на LibreOffice, по-специално на редактора на бази данни LibreOffice Base.

Платената версия на LibreOffice, която вече е достъпна в Mac App Store, ще замени бизнес пакета Collabora Office, който се явява всъщност LibreOffice с техническа поддръжка на комерсиална основа.

Коментари по темата: „Пуснаха платен LibreOffice за потребители на macOS”

добавете коментар...

  1. linux_4_u

    😀 😀 😀 the sheeeeejm

Коментар