Apple вдига цените в App Store заради силния долар

Приложенията в епълския онлайн магазин App Store и покупките вътре от приложенията поскъпват (снимка: CC0 Public Domain)

Apple обяви значително увеличение на цените на приложенията в App Store и покупките вътре от приложенията. С този ход компанията се надява да поддържа нивото на приходите си, тъй като през последните месеци валутите на много страни по света се сринаха спрямо долара.

На 5 октомври ще се увеличат цените за потребители на App Store от еврозоната, Швеция, Япония, Южна Корея, Чили, Египет, Малайзия, Пакистан и Виетнам, става ясно от писмо на Apple до разработчиците, на което се позовава Блумбърг.

По-специално, във Виетнам тази мярка е продиктувана, наред с други неща, от промени в местните данъчни закони, докато за останалите страни няма коментари от страна на Apple. Предполага се, че основната причина за поскъпването на приложенията в App Store по всяка вероятност е силният долар.

Така например, тази година йената е отслабнала значително, а цените в японския сегмент на магазина за приложения на Apple ще се увеличат с 30%. Още през лятото, поради отслабването на местната валута, поскъпнаха значително Mac компютрите, iPhone и iPad.

Същата съдба сполетя и еврото, което днес се търгува почти наравно с долара и показва признаци на по-нататъшно отслабване. Някои разработчици, забелязвайки тенденцията във валутите, сами повишиха цените на приложенията си през последната година.



През юни средната покупна цена в App Store се е увеличила с 40%, в сравнение със същия период на миналата година, според консултантската компания Apptopia. Актуализираната ценова политика на Apple ще помогне на разработчиците да запазят на приемливо ниво приходите си от абонати.

Коментари по темата: „Apple вдига цените в App Store заради силния долар”

добавете коментар...

  1. Българин

    Отдавна разкарах всички Епъл продукти (а бях в пълен комплект с падове, подове, фонове и макове). Не съжалявам. Който е още на Епъл, да му мисли.

  2. Йордан

    Значи преди време американци и европейци плащахме “еднакво” – те 10 долара, ние 10 евро. Нищо, че преди месеци тези 10 евро се равняваха на около 13-14 долара.

    Сега американците отново ще си плащат 10 долара, а ние – сигурно 13-14 евро. На мен това не ми звучи добре. Следващият телефон ще го избирам внимателно и вероятността той да не е Apple-ски е много голяма.

Коментар