Самоосигуряващите се – на минимум 420 лв.

Минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се ще се увеличи от 260 лв. на 420 лв., предвижда проектобюджетът за 2010 година.

Това е мярка за ограничаване на сивата икономика и повишаване на приходите от осигурителни вноски, посочиха от правителството.

Максималният осигурителен доход остава непроменен, а именно – 2 000 лв.

Същевременно, от началото на следващата година с 2 процентни пункта ще бъдат намалени осигурителните вноски за фонд „Пенсии”.

С понижаването на осигурителната вноска ще се осигурят нужните стимули за бизнеса за запазване на съществуващите работни места, от което най-големи ползи ще имат нискоквалифицираните работници и заетите в най-силно засегнатите от глобалната криза сектори в икономиката, е официалният правителствен коментар.

Намалението на осигурителната вноска ще бъде с 1,1-процентен пункт за работодателя и 0,9% за работника.

През 2010 г. максималният месечен размер на обезщетението от фонд „Гарантиране вземания на работниците и служителите” ще се увеличи от две и половина минимални работни заплати или 600 лв., до три минимални работни заплати или 720 лв.

Минималното и максималното обезщетение за безработица остава непроменено – съответно 120 лв. и 240 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст също остава 240 лв.

Коментар