VAIO “слиза” към по-ниския клас ноутбуци


Три нови линии ноутбуци VAIO представи Sony на българския пазар днес. С новото попълнение компанията “слиза” в по-ниския ценови клас устройства – ноутбуци, по-достъпни за масовия потребител.

Новите модели VAIO CW, NW и Mini VAIO-W дебютират точно една година след официалната поява на VAIO на българския пазар. За това време елитната марка завоюва 1,83% пазарен дял у нас.

Отличителна черта на новите модели ноутбуци е акцентът върху изображението и качеството на екрана. VAIO CW, например, е 14-инчов дисплей с LED технология за ярко и чисто изборажение и ниска енергоконсумация, много тънък и с широк ъгъл на визията. Mini моделът пък е с традициония за нетбуците размер на екрана от 10 инча, но резолюцията при него е необичайно висока – 1366 на 768 пиксела.

Клавиатурите на всички модели са стандартно кирилизирани, с добра изолация за предпазване от проникване на прах и течности под клавишите и с размер, близък до този на стандартна клавиатура. При “големите” модели CW потребителите ще открият и допънителни бутони около клавиатурата. Един от тях е предназначен за бързо гасене на дисплея (само!) – например ако колега застане зад гърба ви и не желаете той да вижда написаното на екрана, можете да го угасите бързо, без да изключвате самия компютър, а след това да го включите също толкова скоростно.

Бърз достъп до Интернет – това е друго нововъведение, което си заслужава вниманието в линията CW. Благодарение на друг от допълнителните бутони устройството може да осигури бързо достъпване на Мрежата без изобщо да зарежа операционната система и да принуждава потребителя да чака няколко минути за досега с уеб. За около 15 секунди VAIO зарежда браузер и така позволява да се правят справки за времето, да се гледат клипове в Youtube и т.н. Възможна в случая е работата с табове, плъгини и др.

Тъчпадовете на новите VAIO пък са готови да четат всякакви жестове. Това не е нещо ново за ноутбуците, но палитрата от разпознавани жестове е наистина богата: 45-градусово завъртане (на изображение), приближаване и отдалечаване (zoom), завъртане в кръг, прелистване напред и назад – всички тези действия са възможни само с леко докосване на тъчпада.

Съгласно политиката на Sony всички модели идват с предварително инсталиран Windows 7, а мини моделът – с Windows 7 Starter.

Мини-ноутбукът на VAIО ще се появи на пазара на цена под 1000 лева, а останалите два модела ще са на цени под 2000 лева, обявиха от местното представителство на Sony. С тези цени компанията се прицелва в по-ниския клас, по-достъпни за масовия потребител решения. Sony обаче не бяга от имиджа си на производител на решения от висок клас и ще запази фокуса си върху висококласните, Premium модели.

Коментар