Samsung и Arm подготвят „стратегически съюз“

Съюзът с Arm може да помогне на Samsung в конкуренцията при чиповете с тайванската TSMC (снимка: Samsung)

Потенциален „стратегически съюз“ ще обсъждат на най-виско ниво конкурентите чип индустрията – Arm и Samsung, между южнокорейския технологичен гигант и дизайнера на чипове Arm. Масайоши Сон, основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Group, която притежава Arm, заяви, че планира да се срещне с ръководството на Samsung Electronics, за да обсъдят партньорството. 

Сон ще направи първото си посещение в Сеул от три години насам. „Бих искал да говоря със Samsung за стратегически съюз с Arm“, каза шефът на Softbank в изявление. Репликата идва след бележките на заместник-председателя на Samsung Джей И. Лий, който беше цитиран да казва, че Сон „може да направи предложение“ при евентуално посещение, очаквано следващия месец.



SoftBank придоби Arm през 2016 г. за 32 милиарда долара. Неотдавна беше предложена сделка за продажба на Arm на Nvidia, която обаче предизвика съпротива от индустрията и се провали след намесата на регулаторните органи. Това накара SoftBank да говори за планове pd листване на фирмата на фондовите пазари в САЩ.

Посещението на Сон в Южна Корея идва на фона на спекулации за потенциалното формиране на индустриален консорциум, който да инвестира в Arm и да гарантира неутралността му.

„Трябва да има някой по средата, който да посредничи, за да събере различни компании в консорциум, а Сон може да се опита да играе такава роля“, каза Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities.

„Едно потенциално предложение може да бъде компаниите, интересуващи се от притежанието на дял в Arm, да влязат в предварително споразумение за пласиране на акции на по-ниска цена преди първичното публично предлагане“, предполага анализаторът.

Съюзът с Arm може да бъде стратегически подходящ за Samsung, тъй като лидерът на пазара на чипове за памети инвестира сериозно, за да се опита да настигне тайванската TSMC.



Други възможни кандидати за Arm могат да са Intel, SK Hynix и Qualcomm. През февруари шефът на Intel Пат Гелсингър изрази интерес да се присъедини към консорциум за закупуване на производителя на чипове.

SK Hynix също проявява интерес към Arm, според агенция Yonhap. И друг голям играч в чиповете, Qualcomm, е сочен като потенциален инвеститор, макар че Arm го съди за нарушаване на лицензионни споразумения.

Коментар