Сателитният интернет Starlink се забавя от ръста на абонатите

Сателитната мрежа Starlink вече покрива всички континенти, но нарастващият брой абонати влоши скоростта на достъп (снимка: Starlink)

Скоростта на сателитния интернет Starlink, развиван от американската компания SpaceX, пада поради нарастването на броя на абонатите, става ясно от анализ на статистиката, публикувана от услугата за измерване на скоростта на интернет връзките Ookla.

Докладът за второто тримесечие на Ookla включва резултати от измервания на скоростта на интернет достъпа в Европа, Океания, Северна и Южна Америка. Изследователите сравняват също годишната динамика на показателите в Канада, Франция, Германия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.



През второто тримесечие на тази година скоростта на Starlink е спаднала навсякъде в сравнение със същия период на миналата година, като понижението варира от 9% до 54%. Ookla обяснява това с нарастването на абонатната база.

Средната скорост на изтегляне от Starlink e над 60 Mbps в Северна Америка. Резултатите на Starlink в Пуерто Рико (112,22 Mbps) са рекордно високи за всички сателитни доставчици в Северна Америка.

В 16 европейски държави скоростта на Starlink през второто тримесечие е над средната за местните доставчици на фиксиран достъп; в 10 европейски страни тя е над 100 Mbps.

В Гърция и Австрия изходящият канал Starlink превъзхожда скоростите на кабелните оператори – съответно с 19,34 Mbps спрямо 17,14 Mbps; в Португалия изходящият канал на Starlink e най-бърз (28,52 Mbps) и рекорден за всички сателитни доставчици в Европа. Най-ниски забавяния на Starlink са наблюдавани в Испания и Обединеното кралство: съответно 37 ms и 39 ms.

В Южна Америка също има място за рекорди. Компанията на Илон Мъск стана най-бързият сателитен доставчик в Бразилия (128,38 Mbps) и зае второ място в Чили (94,79 Mbps). В същите страни услугата показа най-малкото забавяне в целия регион – 38 ms.

Starlink в Нова Зеландия е най-бързият сателитен доставчик в Океания, където средната скорост на изтегляне достигна 105,99 Mbps. А в Тонга сателитният оператор изпревари доставчиците на кабелни връзки с 45,25 Mbps срещу 22,32 Mbps. Забавянето e 49 ms в Австралия, 78 ms в Нова Зеландия и 98 ms в Тонга.



Изследователите прогнозират, че през следващата година скоростта на Starlink достъпа ще падне още, като една от причината за това, според Ookla, е разширяването на сателитните комуникации на мобилния пазар – броят на абонатите и скоростта на връзката са обратно пропорционални.

Коментар