Всеки четвърти iPhone ще се произвежда в Индия до 2025 г.

Все повече айфони ще се произвеждат в Индия, за сметка на Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от всеки четири айфона ще бъде произведен в Индия до 2025 година, твърдят анализатори. Още преди няколко години Apple започна да сглобява някои от продуктите си в Индия и Виетнам в опит да намали постепенно зависимостта си от Китай.

Американската компания, ръководена от Тим Кук, възнамерява да превърне Индия и Виетнам в ключови производствени центрове за своите хардуерни продукти, съобщи TechCrunch, цитирайки анализатори от JP Morgan.



До края на 2022 г. около 5% от производството на iPhone 14 ще бъде преместено в Индия, а до 2025 г. Apple планира да произвежда 25% от всички айфони именно в тази страна.  В същото време Виетнам ще отговаря за 20% от производството на iPad и Apple Watch, 5% от MacBook и 65% от AirPods.

Индия се стреми да стане световен производствен център за електроника и в рамките на тази програма страната вече привлече инвестиции от тайванските контрактори Foxconn и Wistron, предлагайки в замяна изгодни субсидии.

Samsung, пряк конкурент на Apple, построи една от най-големите си фабрики в Индия, като вече смята страната за ключов производствен център. Някои от продуктите на Xiaomi, Oppo, Vivo и OnePlus също се сглобяват там.

Освен това Google възнамерява да прехвърли определен дял от производството на смартфони Pixel в Индия – след двугодишна пауза Pixel 7 също ще се продава в азиатската страна.

Делът на Apple на индийския пазар засега остава малък, но това не попречи на компанията да разшири инвестициите си в страната през последните пет години: онлайн магазинът Apple Store стартира преди две години, подготвя се и откриването на традиционни физически магазини.

Исторически погледнато, остарелите версии на iPhone се внасят най-активно в Индия, но Apple реши сглобяването на iPhone 14/14 Plus там да започне през четвъртото тримесечие, тоест само няколко месеца след началото на производството им в континентален Китай.

Устройствата от серията iPhone Pro все още не се произвеждат в Индия – вероятно поради по-сложния модул на камерата, а и търсенето на “професионална” серия телефони там все още е слабо.



Анализаторите отбелязват също, че контрактните изпълнители Pegatron и Wistron дават приоритет на електрическите превозни средства и сървъри, така че Foxconn остава основният партньор на Apple за iPhone и разширяването на производството в Индия ще е от полза за тайванската компания.

Сега тайванските изпълнители са много по-силно представени в Индия, отколкото китайските. Но производителите от Китай активно увеличават присъствието си във Виетнам, като се конкурират в страната с тайванските фирми за изпълнение на поръчки по договор.

Коментар