САЩ внедряват 0,7-нм литография за квантови процесори

Литографската технология с атомна прецизност ще ускори квантовите разработки
(снимка: Zyvex Labs)

Американската компания Zyvex Labs създаде система за електронна литография с най-високата разделителна способност в света – 768 пикометра (0,768 нм). Това е приблизително равно на ширината на два силициеви атома. Системата ZyvexLitho1 се базира на законите на квантовата физика и е предназначена основно за производство на квантови процесори.

„Има много предизвикателства, свързани с изграждането на мащабируем квантов компютър. Ние твърдо вярваме, че високопрецизното производство е от съществено значение за реализиране на пълния потенциал на квантовите изчисления”, казва професор Мишел Симънс, водещ световен експерт по квантови изчисления.



ZyvexLitho1 е първият комерсиален инструмент за постигане на литография с атомна точност, допълва ученият, цитиран от HPC Wire. Компанията вече приема поръчки за системите ZvyvexLitho1, които ще бъдат доставени след приблизително 6 месеца.

Системата използва принципи и устройства на сканиращата тунелна микроскопия (STM), които Zyvex Labs усъвършенства от 2007 г. Но за разлика от конвенционалните сканиращи тунелни микроскопи, ZyvexLitho1 включва многобройни функции и възможности за автоматизация, които не се срещат в нито един комерсиален STM.

Един от ключовите елементи на ZyvexLitho1 е 20-битовата система за управление на процеси ZyVector с нисък електронен шум и ниска латентност. Тя ще позволи създаване на шаблони с атомна точност за квантови устройства в твърдо състояние и други наноустройства и материали.

В допълнение, пълният пакет на ZyvexLitho1 включва свръх-вакуумен STM, предварително конфигуриран за производство на квантови устройства.

Квантовите компютри и устройствата за квантова комуникация се считат за едни от основните технологични придобивки, необходими за националната сигурност, от всички водещи страни в света, а интересът на военните към тях е очевиден.



Разработчиците подчертават, че създаването на ZyvexLitho1 би било трудно без подкрепата на DARPA (Агенция за напреднали изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ), Службата за армейски изследвания и Администрацията за напреднало производство на Министерството на енергетиката.

Коментар