Huawei се опитва да създаде EUV скенер за 7-нм чипове

Китай ще се опита да навакса изоставането от САЩ в модерното оборудване за чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei подаде заявка за патент на EUV литографски скенер, който може да отвори пътя за производство на чипове по 7-нанометров технологичен процес в Китай. Ако компанията успее да създаде такъв скенер и да постигне добра производителност, това ще позволи на китайските фирми да преодолеят технологичните ограничения, наложени от санкциите на САЩ.

Патентната заявка е подадена в Националната администрация за интелектуална собственост в средата на ноември под номер 202110524685X, според китайския източник MyDrivers. Документът описва ключовите компоненти на EUV скенера, включително 13,5-нм светлинен генератор, набор от огледала и литографска система.



Разбира се, по патентната заявка не може да се съди за реалните възможности на Huawei да изгради сложна машина за чипове, която включва редица усъвършенствани компоненти, способни да поддържат перфектно координирана работа за продължителен период от време. И дори компанията да създаде EUV скенер, производството ще трябва да бъде осигурено с необходимите суровини.

В момента EUV скенер с числова апертура 0,33 е най-модерното оборудване за производство на чипове. Много компании се опитват да създадат такава машина, но само холандската ASML постигна успех с цената на повече от десетилетие работа и финансова подкрепа от Intel, Samsung и TSMC.

Само пет компании по света използват или са на път да използват най-модерното литографско оборудване: това са Intel, Micron, Samsung, SK Hynix и TSMC. Но те самите също разработват или планират да разработят доста сложни технологични процеси, които ще направят възможно използването на EUV скенера.

Китайският чипмейкър SMIC не успя да се снабди с подобно оборудване, въпреки че го беше поръчал. В страната има търсене за най-модерния EUV скенер и Huawei очевидно се опитва да го задоволи.



Huawei, технологичен гигант със 100 милиарда долара годишен приход, работи по различни проекти в няколко области. В полупроводниковата индустрия целите на компанията не се ограничават до пускането на чипове – Huawei иска да създаде оборудването за производство на силициеви пластини.

Коментар