Машината за чипове, за която Intel плати $400 млн. (видео)

Новата литографска машина на ASML е с размерите на училищен автобус
(снимка: стоп кадър видео Intel / YouTube)

Производството на чипове е една от най-доходоносните инвестиции. Но предприятията се строят в продължение на години, доставчиците на оборудване се броят на пръсти, а специалистите не достигат. Ново видео на Intel повдига завесата пред една машина, която струва 400 млн. щатски долара.

Американският технологичен гигант първи в света закупи най-новата машина за производство на чипове на холандската фирма ASML. Това е единствената по рода си ASML High-NA Twinscan EXE EUV, монтажът на която ще отнеме 6 месеца.

Както се вижда от официалното видео, машината вече е на територията на Intel. Според предварителните информации, в монтажа на това модерно оборудване за чипове са ангажирани 250 инженери. И вероятно на Intel ще са необходими още няколко седмици или месеци, за да калибрира инсталацията.

Литографската машина на ASML има резолюция 8 нанометра (не означава 8-нм технологичен процес), което е значително по-добре от съществуващите EUV скенери с ниска числова апертура, които могат да достигнат само 13 нм на експозиция. С новата машина Intel ще може да произвежда транзистори, които са 1,7 пъти по-малки, и така да утрои плътността им в чиповете.

Машината струва 400 милиона долара. Intel се нуждае от нея за производство на чипове по технологичния процес Intel 18A. Компанията ще премине към него към края на тази година.

Intel залага много на технологията 18A, по която може да произвежда 1,8-нм и дори по-тънки чипове. Именно с тази технология Intel се надява да разшири бизнеса си с производство на чипове по договор, привличайки клиенти от конкурента Samsung.

Машините за екстремна ултравиолетова литография (EUV) са огромни, с размерите на училищен автобус. И много скъпи. Само една компания, холандската ASML, произвежда машини, които се използват за ецване на шаблони на електронните схеми върху силициеви пластини.

Тъй като чиповете стават по-малки и носят милиарди транзистори, тези шаблони трябва да са по-тънки от човешки косъм и точно тук влизат в действие EUV машините. Новото поколение EUV машина на ASML, известна като High-NA EUV, ще се използва производство на чипове по 2-нм процес и дори по-тънък.

ASML твърди, че вече е получила 10-20 поръчки за машината High-NA EUV от компании като тайванската TSMC (най-големия производител на чипове по договор) и корейските Samsung Foundry и SK Hynix.

Коментар