TSMC доближава Топ 10 на най-скъпите компании

Производството на чипове изстреля TSMC в Топ 10 на най-скъпите компании
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Акциите на най-големия производител на чипове, тайванската компания TSMC, достигнаха исторически връх, поскъпвайки до почти 23 щатски долара за брой през деня, по данни на Тайванската борса (TWSE).

При затваряне на борсовата търговия цената на акциите на TSMC беше 22,92 долара, което е рекордна стойност от момента на първичното публично предлагане (IPO) през 1994 г.

През деня акциите поскъпнаха с 4,8%, а от началото на годината стойността им се увеличи с 22%, което доведе пазарната капитализация на TSMC до 597 милиарда долара, доближавайки тайванския производител на чипове до десетте най-големи компании в света.

Според анализаторите на пазара, динамиката в акциите на TSMC се дължи на нарастващата популярност на изкуствения интелект по света. Компанията е основният доставчик на полупроводници за такива гиганти като Nvidia и Apple.

Преди около месец, на 5 февруари 2024 г., TSMC стана най-големият производител на чипове в света по приходи, изпреварвайки конкурентите Intel и Samsung Electronics.

Коментар