Разработчици на ChatGPT създадоха по-добър чатбот

Конкуренцията на пазара за чатботове с изкуствен интелект става все по-интересна
(снимка: CC0 Public Domain)

Бивши служители на компанията OpenAI, която разработи най-популярния чатбот с изкуствен интелект, създадоха AI продукт с претенцията, че е по-добър от ChatGPT. Новият чатбот Claude 3 Opus работи с картинки, код и текст, отговаря бързо на всеки въпрос. В момента приложението е достъпно в 159 държави.

Младата компания Anthropic представи Claude 3, набор от модели с изкуствен интелект, които според разработчиците са най-бързите и най-мощните досега. Новите инструменти се наричат ​​Claude 3 Opus, Sonnet и Haiku.

Anthropic твърди, че най-способният от новите модели, Claude 3 Opus, превъзхожда OpenAI GPT-4 и Google Gemini Ultra в тестове като знания на ниво студент, разсъждения на ниво висшист и базова математика.

За първи път Anthropic предлага мултимодална поддръжка. Потребителите могат да подават на изкуствения интелект снимки, диаграми, документи и други видове неструктурирани данни за анализ и отговори.

Останалите модели Sonnet и Haiku са по-компактни и по-евтини от Opus. От началото на седмицата Sonnet и Opus са достъпни в 159 страни по света, а скоро ще стане наличен и Haiku.

Anthropic не разкрива колко време е отнело обучението на Claude 3 Opus и какви са инвестициите в проекта, като единствено уточнява, че компании като Airtable и Asana са помогнали за тестването на моделите.

Миналата година по това време Anthropic се смяташе за перспективен стартъп за генеративен AI, основан от бивши ръководители от изследователската компания OpenAI. Дванадесет месеца по-късно, това е един от най-“горещите” стартъпи в областта на изкуствения интелект, с поддръжници като Google, Salesforce и Amazon и продукт, който конкурира директно ChatGPT както в корпоративния, така и в потребителския свят.

До момента Anthropic е сключил пет различни сделки за финансиране на обща стойност приблизително 7,3 милиарда долара.

Коментар