Intel ще инвестира $1 милиард във Виетнам

Виетнам разреши на Intel да утрои своите планирани инвестиции в страната от 300 милиона на 1 милиард долара, съобщи в петък Ройтерс. Следващата седмица пък американският президент Джордж Буш ще посети оформящия се нов далекоизточен тигър.

Церемонията по сделката с Intel се състоя в Хо Ши Мин Сити, търговският център на страната, където шефът на Сайгон Хай-Тек Парк връчи лиценз на генералния директор на Intel Products Vietnam.

По-рано тази година, през февруари, микропроцесорният гигант обяви, че ще инвестира 300 милиона долара във Виетнам в база за асемблиране и тестване на чипове за компютри и мобилни телефони. Това е най-голямата американска инвестиция в страната.

Междувременно, Виетнам получи формално одобрение да стане член на Световната търговска организация (WTO) в края на годината. По този повод, премиерът-комунист Нгуен Тан Дунг заяви, че Виетнам ще осигури благоприятни условия за инвестиции и бизнес.

Новото споразумение ще позволи на Intel да разшири строящата се в момента база в Сайгон Хай-Тек Парк от 150 на 500 хиляди квадратни метра. Това ще бъде най-големият завод на компанията за асемблиране и тестване на чипове.

В резултат на променените планове, производството ще започне в началото на 2009 година, вместо през втората половина на 2007-ма.

Виетнамската икономика е втората най-бързо развиваща се в света след Китай. Джордж Буш ще посети Хо Ши Мин Сити, известен като Сайгон, след участието си във форума APEC в Ханой от 12 до 19 ноември.

Коментар