Intel обявява днес Raptor Lake процесори с 24 ядра

Новите процесори Raptor Lake ще удвоят максималния броя високопроизводителни ядра
(снимка: Intel)

Тази вечер Intel ще представи настолните процесори Raptor Lake и вероятно други нови продукти. Презентацията на изпълнителния директор Пат Гелсингър ще се проведе като част от събитията Intel Innovation и ще започне в 17:30 българско време. Ще се излъчва онлайн в официалния сайт и YouTube канала на компанията.

Основният анонс несъмнено ще бъде 13-то поколение настолни процесори Core, известни още като Intel Raptor Lake. Те ще имат до 24 ядра, от които осем високопроизводителни (P-ядра), базирани на архитектурата Raptor Cove, и други 16 енергийно-ефективни (E-ядра), базирани на Gracemont.

Така, в сравнение с предшествениците си, новите Raptor Lake процесори ще удвоят максималния брой E-ядра и ще имат до 32 нишки. Тактовата честота на чиповете също ще нарасне – до 5,8 GHz чрез автоматичен овърклок.

Очаква се Intel да обяви общо шест модела: Core i9-13900K и Core i9-13900KF, Core i7-13700K и Core i7-13700KF, Core i5-13600K и Core i6-13600KF. Всички те са с отключен множител и спадат към върховите решения на Intel. Анонсът на други, по-достъпни модели без възможност за овърклок се очаква по-късно, вероятно в началото на януари 2023 г.

Заедно с новите процесори Intel ще представи и нови чипсети от серия 700, а производителите на дънни платки ще обявят решения, базирани на тях. Raptor Lake ще използва същия корпус LGA 1700 като настоящите Alder Lake чипове. Процесорите ще бъдат съвместими със сегашните дънни платки, базирани на чипсет серия Intel 600.



Видеокартите вероятно ще бъдат друга тема на презентацията. Intel отдавна обеща да пусне настолни графични ускорители, но досега на пазара се появи само ниския клас Arc A380. Може би днес компанията ще разкрие нови подробности за Arc A750 и A770, дори и дати за излизането им на пазара.

Коментар