Подозират японски и корейски ИТ гиганти в заговор

Няколко антимонополни организации разследват сделка между Hitachi и Toshiba с техни южнокорейски партньори, за която се подозира, че е заговор, касаещ пазара на оптични устройства.

Представители на Hitachi са били поканени на "разговор" в американското министерство на правосъдието, във връзка със съвместното предприятие на японската компания и LG Electronics  – Hitachi-LG Data Storage.

Властите на Европейския съюз и Сингапур също имат въпроси към Hitachi, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

Шефовете на друга японска компания, Toshiba, също ще трябва да отговарят на неудобни въпроси по повод партньорството си със Samsung Electronics и в частност създаването на съвместното предприятие Toshiba Samsung Storage Technology.

Министерството на правосъдието на САЩ проучва и действията на Sony. Представители на американския филиал на компанията са привикани на разговор, като темата отново са оптичните устройства.

Властите разполагат със сведения за съществуващ заговор с цел фиксиране на цените, провеждане на търгове с предварително ясни победители и разпределение на пазара. Разследванията текат вече няколко месеца.

Наскоро приключи подобно разследване на пазара за течнокристални дисплеи. На замесените в заговора азиатски компании беше наложена глоба от над $600 милиона.

Коментар