Интернет проекти по 7РП представят на ИКТ Експо

Представяне на проектите PSIRP и FORWARD ще се състои днес в рамките на първото по рода си изложение "Дни на ИКТ" в София. То отвори врати за посетителите тази сутрин, за да представи новости от света на информационните технологии, печата и изобразителните технологии, фото-техниката.

PSIRP е проект за създаване на фундаментално нови принципи на функциониране на интернет. Откакто е създаден досега, в продължение на 40 години, интернет се мъчи да се справя с нарастващия обем на трафик – резултат от новите приложения и преноса на глас и видео, като в същото време архитектурата остава непроменена.

Въпреки успеха си, мрежата страда от някои основни пропуски в проектирането, най-осезаем от които е дисбалансът на силите на изпращача и получателя. Мрежата приема всичко, което изпращачът иска да прати, и ще направи "всичко по силите си", за да го достави до адресата. Това доведе до нарастващи проблеми като нежеланата поща (спам) и DDoS атаките.

Целта на PSIRP е да създаде нови принципи на функциониране на глобалната мрежа, които да ограничат този проблем. Основната идея е, че всеки публикува това, което иска да каже, и всеки получава това, за което е абониран, т.е. което го интересува.

FORWARD пък е проект по инициатива на Европейската комисия, чиято цел е да създаде условия за сътрудничество между академичната общност и индустрията, за да помогне за реализацията на общата им цел – сигурност за ИКТ инфраструктурите.

Комуникационните мрежи са обект на постоянни кибер-атаки от злонамерени потребители и организации, които използват вируси, червеи, шпионски програми, мрежи от "зомбирани" компютри, спам, фишинг и др. подходи. FORWARD има за цел да идентифицира, свърже и координира многобройните изследователски проекти и начинания, насочени към кибер-сигурността, както и да даде тласък на тяхното развитие.

Двата проекта имат българско участие в лицето на Института по паралелни изчисления към БАН. PSIRP и FORWARD ще бъдат представени днес от 15 ч. в Интер Експо Център.

Коментар