Уеб приложенията ще изглеждат като „нейтив” в Windows

Разликата между уеб и класически приложения ще изчезне в среда на Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов инструмент на Microsoft дава на разработчиците на прогресивни уеб приложения (PWA) допълнителни контроли на заглавната лента. Това означава, че в среда на Windows те ще се изпълняват по-скоро като „нейтив” приложения.

Досега уеб приложенията нямаха достъп до стила на заглавната лента, което водеше до непредвидени последствия като интервали, цветни конфликти и други грешки – в резултат на това PWA изглеждаха много различни от традиционните Windows приложения.

Инструментът Window Controls Overlay елиминира всички тези проблеми, отбелязва The Verge. Разработчиците вече имат възможност за персонализиране на „цялата повърхност” в прозореца на приложението, с изключение на зоната в горния десен ъгъл, където се намират бутоните за управление на прозореца.

Заглавната лента в прозореца на PWA се управлява с помощта на три инструмента: достъпът до функцията се отваря от файла Web Application Manifest; външният вид на фрагмента от лентата се контролира в CSS с помощта на функцията env() и четири променливи titlebar-area-x/y/width/height; обратната връзка, която позволява контролиране на промените в геометрията на заглавната лента, се осъществява чрез интерфейса Navigator.windowControlsOverlay в JavaScript.



Microsoft представи за първи път инструмента Window Controls Overlay през януари 2020 г. с демонстрационно уеб приложение. Поддръжката на функцията в браузъра Chrome се появи през април 2022 г. като бета функция и за постоянно през август с пускането на версия Chrome 105.

Коментар