Тайванските чипмейкъри планират експанзия в Европа

TSMC е една от тайванските компании, които може да инвестират в производство на чипове в Европа (снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Тайвански компании от полупроводниковата индустрия преговарят с властите в страните от ЕС за инвестиции в изграждане на производствени мощности в Европа. Подобни инициативи, които включват сътрудничество с „демократични съюзници“, са добре приети от правителствата в ЕС.

Европейският съюз гледа на тайванските компании за полупроводници като на „партньори-съмишленици”, с които би искал да работи съгласно Закона за чиповете (European Chips Act). Представен през февруари, законът предвижда мерки за развитие на чип индустрията на Стария континент, предаде Ройтерс.

Разговорите на високо ниво между Тайван и ЕС станаха публично достояние още през юни, но TSMC, най-големият производител на чипове на острова, обяви по-късно, че няма конкретни планове за изграждане на фабрики в Европа.

Въпреки това, пазарните наблюдатели припомнят, че миналата година TSMC съобщи, че преговаря за възможно разширяване на производството си в Германия. Оттогава изглежда няма смислен напредък по този въпрос.

Заместник-министърът на икономиката на Тайван Чен Черн-Чи също каза, че Европейската комисия и представители на страните-членки на ЕС преговарят с някои тайвански компании и решението, което трябва да се вземе от производителите, е „чисто търговско“.



Не се споменават обаче конкретни компании, участвали в преговорите. Министърът приветства инициативите за разширяване на присъствието на тайванския бизнес по света, включително в Европа.

На свой ред Филип Гжегожевски, фактически действащият посланик на ЕС в Тайван, изрази задоволство от позицията на министъра, която насърчава инвестициите на тайванските компании в Европа.

Коментар