Tenda IC7-LRS – държи всичко ценно под око

Tenda IC7-LRS разполага с функции, които я правят подходяща за наблюдение на различни обекти
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Когато искаме да държим под око всичко ценно, докато сме надалеч от дома, решението е камера за видеонаблюдение. Но каква? Търсещите подходящо решение трябва да имат предвид този модел: Tenda IC7-LRS.

Напредналите мрежови технологии на Tenda, които в същото време не изцеждат семейния бюджет, дават основание да очакваме, че и охранителните камери от същата марка са добре дошло допълнение в арсенала ни от дигитални средства, улесняващи ежедневието. IC7-LRS е подходяща за дворове, магазини, зали, малки или големи складове, дори малки фабрики и други обекти.

Характеристики

Коничната камера за видеонаблюдение IC7-LRS е високопроизводителна 4-мегапикселова система с резолюция 2560х1440 пиксела. Тя разполага с ценни функции като нощно виждане посредством инфрачервено „зрение“ и запис на звук, които днес са просто „задължителни“ при избора на камера за видеонаблюдение. Корпусът е класически, бял, с дискретен декоративен контур, пластмасов, лек.

IC7-LRS разчита на H.265 кодиране, което означава гладко видео и лесно съхранение на данните. Така е, защото се използва по-малко честотна лента за преноса на данните и с 50% по-малко място за съхранение в записващото устройство.

Системата за засичане на движение, вградена в камерата, може да разпознава човешки фигури, съответно да алармира при появата на човек. Камерата има вграден микрофон, способен да „чува“ на повече от 5 метра. Естествено, видеото и аудиото са синхронизирани.


Видеото от камерата може да се наблюдава в реално време на смартфон, на компютър, на таблет – може и на няколко устройства едновременно. Тази функционалност е добре дошла за всички, които искат да държат под око ценните си неща, а не само да имат запис.

Интересна подробност е, че софтуерът на камерата има алгоритъм за изчистване на т.нар. „шум“ в картината, т.е. неясните и „зърнести“ елементи. Това позволява постигане на по-ясен образ, включително и в зоните, които са недобре осветени или пък свръх-осветени.

Конфигуриране

Пак софтуерът на Tenda е в основата на бързата, интуитивна и лесна конфигурация, която се прави от смартфон. От менюто потребителят може да определи параметрите на нощното „зрение“, условията за задействане на алармата и всички други особености на работата на камерата.


Монтаж

Tenda IC7-LRS може да се монтира на стената или на тавана, според предпочитанията. За съжаление на тези, които държат на „изчистения“ интериор, устройството все пак се нуждае от кабелна връзка, за да работи. То може да се захранва чрез адаптер на 12 волта или пък да черпи енергия по мрежата за данни (PoE).

За лесния монтаж камерата идва в комплект с дюбели и винтове, а също така и шаблон за отбелязване на правилната позиция за дюбелите. Важно е да се знае, че захранващият адаптер не е включен в комплекта. Изборът на записващото устройство (DVR) също е оставен на потребителя – той зависи и от броя на камерите, кои ще бъдат включени, защото понякога една камера не е достатъчна.


За улеснение на потребителите Tenda осигурява инструкции за инсталацията както на лист в комплекта, така и онлайн, за четене чрез смартфона. Достатъчно е човек да сканира QR кода на самото устройство, за да се сдобие с неговите наръчници от сайта на производителя.

Наличност и цена

Камерата за видеонаблюдение Tenda IC7-LRS е достъпна в търговската мрежа у нас от партньорите на китайския производител. Устройството струва около 85-90 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар