Google обяви платформата Android 2.0

Google разкри подробности за втората версия на мобилната платформа Android. Новата операционна система, както и първите смартфони с нея се очакват на пазара през следващия месец.

На специализирания сайт за разработчици е представен инструментариум за Android 2.0 – най-значимото обновление от излизането на системата през 2008 година досега.

Втора версия добавя поддръжка едновременно на няколко акаунта за електронна поща, както и на Microsoft Exchange. Вграденият в системата браузър вече е съвместим с HTML 5 (досега само Safari от мобилните браузъри поддържаше тази версия) и осигурява възможност за увеличаване на мащаба на страницата.

Andoid 2.0 идва и с поддръжка на Bluetooth 2.1, профили OPP (Object Push Profile) и PBAP (Phone Book Access Profile). Съществено са разширени възможностите за вградени цифрови камери, като цифров зум, макрорежим, настройка на баланса на белия цвят, прилагане на ефекти и др.

Подобрени са също работата с виртуална клавиатура и телефонният справочник – достъпът до определени полета с данни за контактите е опростен. Добавено е търсене по SMS и MMS съобщения.

Коментар