България влезе в ръководната структура на ITU

Приемането на България за член на Съвета на ITU е признание за ролята на страната ни в дейността на международната организация, заяви министър Христо Алексиев (снимка: МТС)

България бе приета за член на Съвета на Международният съюз по далекосъобщенията и ще участва във формирането на политиката и стратегиите на една от най-престижните агенции на ООН, стана ясно днес.

В организацията членуват 193 държави. Кандидатурата на България получи 137 гласа по време на Конференция на пълномощните представители в Букурещ, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Страната ни е избрана от квотата на регион С, който обхваща  държави от Централна, Източна Европа и Централна Азия.

„Това е признание както за ролята на страната ни в дейността на международната организация, така и на работата на Министерството на транспорта и съобщенията”, коментира министър Христо Алексиев. „Радвам се, че днес можем да се поздравим със заслужен успех в резултат на усилията на екипа на министерството”, каза още той по повод гласуването.

Процедурата за кандидатстване за член на Съвета започна през 2021 година, когато Алексиев беше отново ресорен министър. Преди дни той участва в Конференцията на пълномощните представители като ръководител на българската делегация. Конференцията е висшият ръководен орган на Съюза и се провежда веднъж на четири години.



Избирането в ръководната структура на организацията ще допринесе за засилване на престижа на България и ще даде възможност страната ни да съдейства за развитието на телекомуникационния сектор и на информационното общество в региона, посочиха от министерството.

Коментари по темата: „България влезе в ръководната структура на ITU”

добавете коментар...

  1. 1

    Преполагам, че “Международният съюз по далекосъобщенията” е с 193 члена, а “Съвета на Международният съюз по далекосъобщенията” е с по-малко.
    Just guessing ..

  2. Цветомир

    Да поразсъждаваме малко. Ако в организацията членуват 193 държави, означава че почти целият свят е членувал в нея, без България и още няколко страни. Кое ѝ е престижното на тази организация, щом в нея членуват почти всички африкански, азиатски и южно-американски страни? Един клуб е престижен, когато има малко членове, и влизането е изключително трудно. Очевидно този не е такъв. Което ме кара да се чудя, защо целият свят ни е изпреварил, и ние влизаме с последната група? И защо по дяволите 60-70 страни са гласували против членството ни?

Коментар