ITU поиска 100 милиарда долара за ускорена дигитализация на света

Цифровите технологии все още са недостъпни за твърде много хора по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Международният съюз по телекомуникации (ITU) отправи призив за драстично увеличаване на обещаните средства за цифровизиране на света от сегашните 30 милиарда щатски долара на 100 милиарда до 2026 г.

Призивът на специализираната агенция на ООН за информационни и комуникационни технологии се фокусира върху повишаване на нивото на ресурсите за универсална и значима свързаност и цифрова трансформация в най-слабо развитите страни в света (НРД).

ITU обяви амбициозната цел на Световния ден на телекомуникациите и информационното общество, който се отбелязва ежегодно в чест на подписването на първата Международна телеграфна конвенция и основаването на ITU през 1865 г.

„Технологиите са на върха на глобалния дневен ред, но предимствата на цифровите технологии все още са недостъпни за твърде много хора”, каза генералният секретар на ITU – Дорийн Богдан-Мартин. „Ако сме сериозни за цифровизирането на света по начин, който е смислен и устойчив, трябва да предприемем действия за ускоряване на цифровата трансформация за всички”.

На годишнината от основаването си ITU е съсредоточена върху овластяването на най-слабо развитите страни чрез информационни и комуникационни технологии, използвайки Digital2Connect Digital Coalition и нейната онлайн платформа за дарения.

Призивът на ITU към публичния и частния сектор включва кампания, стартирана през февруари 2022 г. от Partner2Connect за пряко финансиране на проекти за свързаност в страни с най-слабо развитие. От общо 30 милиарда щатски долара, които вече са обещани като цяло, Partner2Connect е постигнала ангажименти на стойност 12 милиарда щатски долара, за да приведе най-слабо развитите страни онлайн възможно най-бързо.

ООН определя НРД като страни с ниски нива на доходи и изправени пред сериозни структурни пречки за устойчиво развитие. Призивът за ресурси, който идва, докато ООН се стреми да спаси своите цели за устойчиво развитие (ЦУР) до 2030 г., подчертава необходимостта цифровата трансформация на света да бъде екологична.

„Дигиталната революция е определяща сила на нашата ера”, каза генералният секретар на ООН – Антониу Гутериш. „Тъй като интернет става все по-централен за създаването на стойност и иновации, най-слабо развитите страни рискуват да изостанат още повече. Трябва драматично да подобрим достъпността и приобщаването и да премахнем цифровото разделение”.

Според данни на ITU, около 2,7 милиарда души по света са били офлайн през 2022 г. Пропастта в цифровата свързаност, разделяща най-слабо развитите страни от останалия свят, се разширява поради ключови фактори като достъп и цифрови умения.

Въпреки че 46-те най-слабо развити страни в света са дом на почти една трета от световното население, интернет се счита за достъпен само в две от тези страни.

Коментар