Британците може да приравнят криптовалутите към хазарта

Търговията с криптовалута е по-скоро хазарт, което означава, че трябва да бъде регулирана по съответния начин, смята британският парламент (снимка: CC0 Public Domain)

Криптовалутите като биткойн и етериум не са обезпечени с базови активи, което означава, че им липсва „истинска стойност”. Ето защо търговията с цифрови активи трябва да се регулира като хазарта, смята Комитетът по финансите на Камарата на общините на Великобритания.

Криптовалутите се характеризират с повишена волатилност и вероятност от загуба на огромни суми пари за инвеститорите. Поради това, те представляват значителен риск за потребителите, според изявление на британския парламент, на което се позовава CNBC.

С други думи, търговията с криптовалута е по-скоро хазарт, което означава, че трябва да бъде регулирана по съответния начин. Залагайки на тези необезпечени „жетони”, потребителят трябва да е наясно, че рискува да загуби всичките си пари.

Регулирането на крипто-индустрията трябва да бъде ефективно, за да защити, от една страна, потребителите от възможни заплахи и, от друга страна, да подпомогне иновациите в областта на финансовите услуги, налични в Обединеното кралство.

В същото време комисията препоръча на правителството да възприеме балансиран подход към инвестирането в технологии за криптовалута, а също така да не позволява изразходване на публични средства без ясна стратегия – иновациите не трябва да се насърчават заради самите иновации.

Комитетът по финансите също е загрижен относно предложението на правителството за регулиране на търговията на дребно, тоест потребителската търговия с криптовалута като финансова услуга. Това позициониране на цифрови активи може да създаде „ефект на ореола”, тоест да накара хората да вярват, че търговията с криптовалута е безопасна, но всъщност не е така.

Коментар