Интернет навсякъде, в зали и градини – с Tenda i24

Tenda i24 поддържа безжична свързаност на до 256 устройства едновременно
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Бърз и надежден интернет достъп в голямата конферентна зала, ресторанта, читалнята на библиотеката или просто из целия двор на вилата – няма проблем, стига човек да има хубава безжична точка за достъп. Там, където Wi-Fi рутерите не стигат, Tenda i24 гарантира връзката.

Безжичната точка за достъп Tenda i24 е проектирана изключително за таванен монтаж. Покритието ѝ е 300 квадратни метра. С подобен капацитет тя може да обхване кажи-речи всяка голяма зала, както и обширни открити площи – ресторант-градина, градски плаж, спортна площадка и др.

За всички от сърце

Моделът Tenda AC1200 Wave 2 Gigabit Access Point i24 може да поддържа свързаност с до 256 устройства едновременно. Е, не е задължително всичките да работят едновременно. И все пак това е предостатъчно да се осигури свързаност за всички посетители в ресторант, всички читатели в библиотека, всички гости на лекция в семинарна зала…

И, за да е удобно за всички, Tenda i24 поддържа двете честотни ленти за безжична връзка, които различните потребителски устройства биха могли да „търсят”: и на 2,4 Ghz, и на 5 GHz. Това е ценна подробност, тъй като сред потребителите има притежатели на джаджи, работещи само с една от двете честотни ленти.

Общият капацитет е 1167 Gbps: 300 Mbps на 2,4 гигахерца и още 867 Gbps в 5-гигахерцовия диапазон.

Многопосочните антени, вградени в Tenda i24, са проектирани да разпространяват сигнала във всички посоки, така че дори потребителите да се движат напред-назад, ще се радват на еднакво силен сигнал из цялата територия в обхвата на тази безжична точка. Лесно можем да си представим какво удоволствие е това например за едно семейство, наслаждаващо се на хубавото време в двора на къщата си, където децата играят, родителите четат новини или работят онлайн, а може и да гледат филми с кафе в ръка.

Минимум интерференции и висока сигурност

Оборудвана с множество технологии за смекчаване на смущенията, i24 автоматично избира най-добрия канал и настройва мощността на предаване до разумна стойност, като оптимизира безжичните сигнали чрез намаляване на смущенията по канала и елиминира електромагнитните въздействия.

Потребителят може да настройва множество SSID и да добавя VLAN маркери за различните SSID, така че да си гарантира възможно най-добро ниво на сигурност в своята мрежа.


Монтаж и захранване

Най-трудната част от монтажа на i24 е да се доберем до мястото, където възнамеряваме да поставим тази точка за достъп – таван или друго високо място. Устройството идва в комплект с пълен набор крепежни елементи. Носещата решетка се сваля с приплъзване, за да може по нея да се очертае хартиен шаблон за местата на дюбелите. След фиксиране на решетката на тавана правилното разполагане става също толкова лесно, с приплъзване. Остава да имаме под ръка бормашина.

Ранните потребители на това устройства потвърждават, че монтажът става за броени минути, без затруднения.


Дизайнът е в духа на минимализма – устройството е бяло, правоъгълно, със заоблени ъгли, а видимата повърхност е пресечена от две дискретни бразди, които се кръстосват. Точно в пресечната им точка има диоден индикатор за работата на устройството. Този дизайн ще пасне на почти всеки светъл таван, както и на всеки интериор в индустриален стил.

Tenda i24 може да получава необходимата електроенергия по два начина: от контакта, чрез съответния адаптер за променлив ток, или по кабела за пренос на данни, когато се използва протоколът PoE (Power over Ethernet – електричество по мрежовия кабел).

Тази комбинация не е случайна. Ако се налага да покрием наистина голяма площ, далеч по-голяма от 500 квадрата – например спортна зала – можем да инсталираме няколко i24, като ги свържем чрез един превключвател с поддръжка на PoE и да си спестим инсталирането на електропреносни трасета – мрежовите им „братя” ще подсигурят необходимото токозахранване за отделните точки за достъп.

С консумация на енергия от под 11,5 W безжичната точка за достъп Tenda i24 няма да натовари съществено бюджета на потребителя.


Tenda i24 – технически параметри:

  • Размер: 178×178×38 mm
  • Ethernet интерфейс: 1 x 10/100/1000 Base TX
  • Антени: 2,4GHz: 2x4dBi, 5GHz: 2x4dBi
  • Максимална консумация на енергия: <11,5W
  • Стандартно захранване: 802.3af/at или DC 12V 1A
  • Скорост на данните: 2,4GHz: 300Mbps, 5GHz: 867Mbps
  • Безжичен стандарт: 802.11a/b/g/n/ac(wave2)
  • Макс. свързани клиенти: 256
  • Сигурност: WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA, WPA2, контрол на достъпа, контрол на свързаните клиенти
  • SSID: 2.4GHz: до 8, 5GHz: до 4, VLAN маркиране за SSID

Наличност и цена

Безжичната точка за достъп Tenda i24 е достъпна в търговската мрежа у нас от партньорите на мрежовия производител. Цената на устройството е около 140-150 лв. с включен ДДС и 2 години гаранция.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар