Samsung усвоява 1,4-нм технология за чипове

В надпреварата за по-тънки технологични процеси Samsung вече работи по 1,4 нанометра
(снимка: Samsung Electronics)

Южнокорейската компания Samsung Electronics възнамерява да овладее 1,4-нанометров технологичен процес за производство на чипове в сравнително кратък срок – до 2027 година, според източници от полупроводниковата индустрия.

Samsung отдавна се стреми да намали зависимостта си от бизнеса с чипове памет. Компанията иска да постигне това чрез засилване на производството на полупроводникови компоненти по договор, отбелязва Ройтерс.



До 2027 г. Samsung планира да утрои производствения си капацитет, използвайки усъвършенствани процеси, както и да овладее 1,4-нм технология. До средата на десетилетието клиентите на компанията ще могат да поръчват 2-нм чипове.

През юни т.г. Samsung започна да доставя 3-нм продукти на първите си клиенти, сред които Qualcomm и Tesla, но в бъдеще в списъка може да влезе и AMD. За продуктите, произведени по второ поколение 3-нм процес, които Samsung ще предложи през 2024 г., се очаква много по-голямо търсене.

Представители на Samsung признават, че компанията изостава в развитието на 5-нм и 4-нм литография от основния си конкурент TSMC, но в бъдеще паритетът трябва да бъде възстановен. Всъщност дори първото поколение 3-нм продукти на Samsung отговаря на очакванията на клиентите. Процентът на добив на поточната линия сега е един от най-високите в индустрията.

Търсенето на технологични процеси до 5-нм или по-тънки нараства бързо, дори на фона на значителен инфлационен натиск, тъй като в дългосрочен план тези компоненти ще са нужни в областта на високопроизводителните изчисления, системите с изкуствен интелект, 5G и 6G комуникационните мрежи, както и в автомобилния сектор.

Ако сега не инвестира в разработката на усъвършенствана литография, в бъдеще полупроводниковата индустрия просто не може да се справи с търсенето на основни продукти, коментират представители на Samsung. Темпото на разширяване на модерното литографско производство в момента се възпрепятства от неспособността на ASML да достави на клиентите си необходимия брой литографски скенери.

 



Samsung отбелязва големия интерес на американските клиенти към чиповете, произведени по напреднали технологични процеси, и от тази гледна точка новото съоръжение на компанията, което е в процес на изграждане в Тексас, има голям потенциал за разширяване.

Заводът в Тейлър ще започне работа през 2024 г., уверява Samsung. Възможно е тук да се произвеждат 3-нм компоненти, въпреки че към момента компанията не е потвърдила официално подобни планове.

Коментар