Предвещанието на Dojo: ерата на AI е на прага

Dojo на Tesla е нещо повече от суперкомпютър: това е предвестник на нова ера в технологиите (графика: Tesla)

В последния ден на септември, по време на своята конференция „Ден на изкуствения интелект“, Tesla развълнува целия свят с дългоочаквания прототип на хуманоидния робот Optimus. Но нещо друго, което се случи на форума, се оказа много по-важен знак за технологичния свят. Това бе новият суперкомпютър Dojo.

Екзафлоповата система ще се използва за обучение на невронни мрежи, използвайки видео-данни. Самите видео-данни ще бъдат събирани от автомобилите на Tesla, които се движат по целия свят. Но това не е всичко.

Колосалната изчислителна машина претовари електропреносната мрежа на региона, в който се намира – Пало Алто, Калифорния. А Tesla планира тепърва да изгражда още няколко нейни модула.

Но защо ѝ е на Tesla суперкомпютър като Dojo?

Това е основателен въпрос. Защо автомобилен производител ще разработва най-мощния суперкомпютър в света? Е, Tesla ще ви каже, че не е просто производител на автомобили, а технологична компания, разработваща продукти за ускоряване на прехода към устойчива икономика.



Видимо Tesla осъзнава, че нейният подход за разработване на самоуправляеми автомобили, използвайки обучение на невронни мрежи на базата на милиони видеоклипове, събрани от огромния клиентски парк, ще изисква и огромна изчислителна мощност. Затова е решила да разработи свой собствен суперкомпютър, за да си осигури тази мощ.

На конференцията Илон Мъск обаче каза, че фирмата ще предлага Dojo като услуга. Това накара някои технологични специалисти да се запитат дали Tesla ще се изправи срещу Amazon AWS на Джеф Безос. Двамата и без друго се състезават на друга арена – космическите совалки и плановете за орбитални хотели и градове.

Само краткосрочна цел?

Мъск представя новостта примамливо. По думите му, това ще е „услуга, която можете да използвате, която е достъпна онлайн, с която можете да тренирате своите модели много по-бързо и за по-малко пари“.

„Ще видим как ще се развие това начинание, но то е потенциален многомилиарден вторичен продукт от изграждането на по-добър изкуствен разум“, написа по този повод Forbes.

Най-вероятно оповестеното от Мъск е само краткосрочната цел. Tesla ще има полза от суперкомпютъра в бъдеще, тъй като не крие амбициите си да разработва и други програми за изкуствен интелект, освен сегашните, които касаят предимно самоуправляемите автомобили и евентуално хуманоидния робот Optimus.

Предупреждение от Мъск

На конференцията се случи и още нещо интересно. Мъск напомни на света, че той може да бъде уволнен. Tesla е публична компания, а изпълнителният директор на такава фирма е обикновен служител от гледна точка на инвеститорите. Дали обаче Tesla би могла да продължи напред без Илън Мъск – въпреки противоречивия облик на мениджъра-милиардер досега никой никога не е дръзнал да си помисли какво ще прави мега-компанията без чудатия визионер зад руля.

Продукти от бъдещето

След всичко това трябва да е ясно, че повечето от иновациите, за които Tesla говори на своя „Ден на изкуствения разум“, все още не са готови за пазара. Компании като Apple използват подобни зрелищни демонстрации, за да пуснат новите си продукти, които са готови за пазара.

За разлика от тях, Tesla не обявява готови устройства и системи. Тя обсъжда продукти, които ще станат готови за пазара след години. Сега само набира таланти и създава запознатост с технологиите, които ще пусне след време.



В тази светлина появата на Dojo, плановете за неговото развитие в идните години и амбицията да бъде натоварен с многобройни проекти за невронни мрежи и изкуствен интелект, редом с намеците за самоуправляеми коли и пълнофункционален хуманоиден робот, са ясен знак, че ерата на големия изкуствен интелект наистина е вече на прага ни.

И е хубаво да мислим сериозно за това. Хуманоиден робот, който е на разположение на обикновените граждани, способен да изпълнява всевъзможни задачи, със сигурност би променил пазара на труда. А промени ли се пазарът на труда в глобален мащаб, това означава промяна за света. Генерална.

Коментари по темата: „Предвещанието на Dojo: ерата на AI е на прага”

добавете коментар...

  1. Надка

    Обаче има още много да се случи, преди да се влезе в чисто време.
    Ще дам пример от живота…
    Живея в затънтено и много изостанало село, занимавам се с преводи. Имам ниво полиглот с 3 европейски езици.
    Причините за да съм тук са сложни – в Бг ме “водят” по причини на военно медицинско престъпление срешу мен с “хибридизирана ” ДНК – т.е. заличена съм отвсякъде…
    И какво – оцелявам с преводи към една текстилна фирма – модели, договори от немски и английски.
    Лаптопа ми е даден от шефа на фирмата, от там се плаща и ИН, т.е. аз съм никой…
    Но не това е темата – в селото има доста паразити със скъпи айфони…Прости, полу или неизучили и лаптопа, само да се включи – залепват се андроидите им – т.е. ИИ
    И какво – ТЕ ! искат да стоят ТУК – за да се надграждат ….Направо АД!
    Вероятно са нещо като приспособили простаците .Та те ГИ управляват!Залепени са тук с дублирането на личнотите…
    Вклю’чвам ИН -и веднага 5 мрежи …И като се почне едно дразнене – та то воайорство на простите, та то и АНДРОИДИТЕ на ай-фоните им…
    Значи – ерата на ИИ е ясна, а как със защитата на интелекта и сегрегирането…

  2. Надка

    Денят на Изкуствения Разум /AID/ – звучи интересно.
    Как ли ще се празнува?
    Сигурно се готви фешън, и много изненади.Казина и сладоледи.
    Наистина би могло …
    Всичко е за човека, защото той е програма.

Коментар