Колко губят компаниите, атакувани успешно от хакери

Голям процент от компаниите-жертви на хакерски атаки търпят сериозни финансови загуби
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки бизнес днес е изложен постоянно на хакерски атаки с цел кражба на данни, изнудване, компрометиране и с други мотиви, които носят облаги на престъпниците. Но какви са реалните загуби на жертвите на кибернападения?

Над една (37%) от американските компании, станали жертва на хакерски атаки, губят повече от $100 000 в резултат на подобни инциденти, твърди доклад на компанията за сигурни комуникации през частни виртуални мрежи – Atlas VPN, която редовно информира за тенденциите в киберсигурността.

Авторите на анализа се позовават на резултатите от годишно проучване на Keeper Security, в което участват 516 топ мениджъри, вземащи решения в ИТ сферата. Оказва се, че доста компании търпят сериозни финансови загуби в резултат на хакерски атаки.

11% от бизнесите, обхванати в проучването, губят от $500 хил. до $1 млн. от кибератаки, а 4% от компаниите – над $1 млн. Представители на 14% от фирмите съобщават за загуби под $5 хил., причинени от действията на хакери.



В същото време жертвите не само понасят финансови загуби, но търпят и други негативни последици от кибератаките. В 31% от случаите те се сблъскват с проблеми в работата с клиенти и партньори, а 31% от анкетираните съобщават за кражба на финансова информация. Други 28% от фирмите са претърпели репутационни щети от действията на хакери.

Експертите на Atlas VPN изчисляват, че средната американска компания е подложена на хакерски атаки 42 пъти годишно. Като правило, три от атаките са успешни и нападателите успяват да получат достъп до вътрешната ИТ инфраструктура на жертвите.

Коментар