ЕС изглежда недооценява инвестициите в чип-индустрията

Стотици милиарди долари ще трябва да инвестира ЕС, ако иска да стане фактор на световния пазар за чиповете с дял от поне една пета (снимка: CC0 Public Domain)

Инвестициите, отпуснати от Европейския съюз за развитие на полупроводниковата индустрия, няма да бъдат достатъчни, за да осигурят на Стария континент желания 20-процентен дял от световния пазар на чипове, смятат източници от хай-тек бизнеса.

ЕС не финансира достатъчно своята полупроводникова индустрия, казва Кърт Сиверс, главен изпълнителен директор на NXP Semiconductors, цитиран от The register. Това ще попречи на амбициозните цели на региона да спечели значителен дял от световния пазар на чипове.



„Размерът на финансирането, което ЕС иска да инвестира в полупроводниковата индустрия, просто няма да му позволи да постигне заявената си цел да вземе 20% дял от глобалния пазар на полупроводници до 2030 г.“, коментира Сивърс на техническата среща на чипмейкъра Global Foundries в Дрезден.

„Изчислихме, че ще ни трябват 500 милиарда евро инвестиции в Европа, за да достигнем 20% пазарен дял, определен в Закона за чиповете на ЕС“, допълва мениджърът. Това е много повече от 43-те милиарда евро, обявени през февруари, когато беше представен законът.

Андрю Бъс, директор по изследвания на европейската корпоративна инфраструктура в IDC, е съгласен, че настоящото ниво на финансиране изглежда недостатъчно, но според него  е важно да се „започне отнякъде“ в това начинание.

„След като процесът започне да работи, скоро ще видите, че нещата започват да се променят“, казва Бъс, имайки предвид Закона за чиповете на правителството на САЩ, който вече дава резултати в амбициозната програма за модернизиране на американската полупроводникова индустрия.

Изграждането на надеждна полупроводникова индустрия от световна класа изисква повече от просто инжектиране на пари, добавя анализаторът, призовавайки за внимателно планиране и разработване на вътрешни производствени процеси първо в Европа, вместо да се разчита на компании като Intel и TSMC.

„Постигането на 20% дял от глобалния пазар на полупроводници от днешните 10% ще изисква утрояване или дори учетворяване на производствения капацитет в страните от ЕС, което е трудна задача“, казва Бас. „Но Европа има едно предимство – присъствието в региона на холандската компания ASML, ключов доставчик на жизненоважно оборудване, необходимо за производството на полупроводници”.



Размерът на инвестициите, които правителствата на различните страни в ЕС са склонни да направят за стимулиране на производството на чипове, е многократно поставян под въпрос. Вицепрезидентът на Gartner Ричард Гордън коментира, че дори инвестициите по Закона за чиповете вероятно ще бъдат недостатъчни.

„52 милиарда долара са капка в морето, в сравнение с това колко планират да инвестират компании като Samsung и Intel в производството на полупроводници през следващото десетилетие. Говорим за стотици милиарди. Мисля, че много хора просто не разбират напълно колко инвестиции изисква производството на чипове”, заключава Гордън.

Коментар