САЩ готвят нови технологични санкции срещу Китай

Властите в САЩ систематично ограничават достъпа на Китай до американски технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Белият дом засилва санкциите срещу Китай в сферата на високите технологии, следвайки линия, започната от администрацията на президента Доналд Тръмп. Съществуващите ограничения върху разпространението на високи технологии от американски произход изглежда не са достатъчни, за да осуетят развитието на китайската наука и отбранителен сектор, смятат авторите на новата инициатива.

Тази седмица се очаква да бъдат обявени нови санкции, твърди Ню Йорк Таймс, позовавайки се на информирани източници. Според изданието, подготвяният пакет ще разшири списъка на компаниите и организациите в Китай със забрана за достъп до технологии и компоненти от американски произход, които могат да ускорят научно-техническия прогрес и разработването на нови видове оръжия.



Под санкции могат да попаднат не само големи китайски компании, но и академични институции. Очаква се затягане на ограниченията върху продажбата на някои полупроводникови компоненти в Китай, дори ако те са произведени извън САЩ, в трети страни.

По-рано влязоха в сила ограничения за внос в Китай на определени изчислителни ускорители на Nvidia и AMD. Новите санкции ще ограничат и възможността на американски инвеститори да влагат средства в развитието на някои китайски компании.

Една от жертвите на новия пакет от санкции може да бъде китайският производител на полупроводникови памети YMTC (Yangtze Memory Technologies), който постигна значителен технологичен напредък от 2016 г. насам и е само една или две стъпки зад лидерите на пазара по отношение на броя слоеве в 3D NAND чиповете памет.

Целта на новите санкции е да се ограничи достъпът на китайските компании и институции не само до напреднали технологии, използвани при създаване на суперкомпютри, но и до по-прости полупроводникови компоненти, произведени по зрели литографски стандарти.

Не може да се изключи, че неотдавнашните потвърждения за способността на Китай да произвежда чипове по 14-нм технология, без да е необходимо да се използва чуждо оборудване или материали, са разтревожили американските власти.



В средата на този месец трябва да започне 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия и преди това важно събитие за политическия и икономическия живот на страната може да бъде приет нов пакет от санкции на САЩ. От правителството във Вашингтон все още не са коментирали предстоящото затягане на санкциите.

Коментари по темата: „САЩ готвят нови технологични санкции срещу Китай”

добавете коментар...

  1. 1

    Зависимост от Китай е кмного по-добре, я!

  2. Anonymous

    Независимост от сащ, много тревожи сащ…

Коментар