Две знакови дела с голямо значение за социалните мрежи

С отговорността на социалните мрежи за съдържанието, генерирано от потребители, ще се занимае Върховният съд на САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Две знакови дела ще гледа Върховният съд на САЩ. Те поставят под въпрос федералната защита на интернет компаниите и социалните мрежи, която ги освобождава от отговорност за съдържание, публикувано от потребители.

Това е първият съдебен преглед на законовия имунитет, с който се ползват компаниите за социални медии, съгласно раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите от 1996 г., отбелязва Блумбърг. Този раздел дава на интернет платформите широки правомощия по отношение на управлението на техните сайтове и ги защитава от правна отговорност за действията на потребителите, с изключение на сравнително малък списък от случаи.



Първият случай се отнася до дело срещу Google, заведено от роднини на 23-годишната американска гражданка Ноеми Гонзалес, която загина по време на безредиците в Париж през ноември 2015 г. Компанията е обвинена в нарушаване на Закона за борба с тероризма, тъй като нейният портал YouTube препоръчва видеоклипове на терористичната група на други потребители.

Две по-ниски съдилища, вкл. 9-ти Апелативен съд на САЩ в Сан Франциско, застанаха на страната на Google, като постановиха, че делото трябва да бъде отхвърлено.

Във втория случай Върховният съд се съгласи да разгледа жалбата на Twitter за въоръжената терористична атака през 2017 г. срещу нощния клуб Рейна в Истанбул. В същото решение, което оправдава Google за публикуване на видеоклип от събитията в Париж, Апелативният съд посочва, че Twitter, Google и Facebook трябва да бъдат обвинени за съучастие в атаката в Истанбул, тъй като не са идентифицирали и изтрили съдържание.

В жалбата си Twitter твърди, че Апелативният съд неправомерно е разширил обхвата на Закона за борба с тероризма, като е разрешил делото.

През май 2020 г. Върховният съд отказа да разгледа подобен случай, като отхвърли жалба за това дали раздел 230 защитава социалната мрежи Facebook от обвинения на американски граждани, засегнати от терористични атаки в Израел. В иска си те твърдяха, че социалната мрежа популяризира съобщенията на нападателите.



По-рано Апелативният съд на САЩ във 2-ри окръг постанови, че раздел 230 забранява делото, но главният съдия не се съгласи, критикувайки широкия имунитет, който съдилищата са предоставили на интернет компаниите, и призова Конгреса на САЩ да измени закона.

Заседанието на Върховния съд по тези дела ще се проведе в началото на следващата година. Очаква се решението да бъде взето в края на юни.

Коментар