Лазерен автомат с изкуствен интелект убива хлебарки

Лазерен лъч, управляван от изкуствен интелект, убива хлебарките точно и безкомпромисно (снимка: CC0 Public Domain)

Трима изследователи от университетите Ериот-Ват, Пол Сабатие и Съсекс са разработили устройство, базирано на изкуствен интелект и оборудвано с лазер, което може да се използва за стрелба и убиване на хлебарки – напълно автоматично. В статия, публикувана в списание „Oriental Insects“, учените описват устройството и неговата производителност, след като е тествано върху реални насекоми.

Правени са много опити за създаване на продукти, предназначени да убиват хлебарки – с различна степен на успех. Един сериозен недостатък на повечето джаджи е, че инсектицидите могат да бъдат опасни за хората, за домашните любимци и за околната среда като цяло. Поредният опит на изследователите разчита на изцяло нов подход към проблема – убиване с лазерен лъч.



Един от членовете на екипа, Илдар Рахматулин, има предишен опит с използването на лазерни лъчи за убиване на нежелани насекоми. Той и колегите му са разработили устройство за убиване на комари на база на AI. В новия си проект тримата учени са модифицирали по-рано проектираното устройство, за да се съсредоточат върху хлебарките.

Дизайнът е доста прост. Основата е Jetson Nano – малко електронно устройство, което управлява софтуер за машинно обучение. Добавени са две камери, галванометър и конфигурируем лазер. Галванометърът служи за приемане на данни от AI модула и за използване на това, което получи, за да се промени посоката на лазера.

След проведените тестове в лаборатория учените открили, че тяхното устройство може с точност да идентифицира хлебарките – и да ги унищожи. Те също така открили, че могат да настроят лазера фино, за да постигнат различни ефекти – например, възможно е лазерът само да зашеметява нежеланите твари.

Всеки, желаещ да си сглоби лазерен уред за изтребване на хлбарките, може да си свали схемите от интернет (графика: Oriental Insects, 2022)

Изследователите са публикували изображенията, използвани за обучение, в GitHub, а съответният набор от данни за проследяване – на kaggle.com. Всеки, който желае, е свободен да направи свое собствено устройство, използвайки стратегията, описана в статията. Учените предупреждават, че мераклиите да си сглобят домашен лазерен автомат за изтребване на хлебарки трябва да внимават, защото използваният лазер може да причини слепота, ако попадне в окото.

Коментари по темата: „Лазерен автомат с изкуствен интелект убива хлебарки”

добавете коментар...

  1. Браво

    Снимката към статията не е на хлебарка. Вместо интелигентна система се пише като изкуствен разум.

Коментар