МТИТС ще координира държавните ИТ проекти

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще бъде структурата, която ще координира  проектите в областта на информационните технологии и електронното управление във всички ведомства, стана ясно днес на Дните на ИКТ.

Отдавна представителите на бизнеса настояват единна структура да следи ИТ търговете и поръчките в администрацията, за  да има повече прозрачност как се изразходват бюджетните средства в тази сфера. По време на днешната среща въпросът беше поставен отново в изказването на браншовата организация на софтуерните компании БАСКОМ.

От своя страна, заместник-министър Първан Русинов обяви, че МТИТС ще изпрати открито писмо до всички ведомства за необходимостта от съгласуване на големите проекти в областта на ИТ и е-управлението. Координирането от страна на министерството ще се извършва от етапа на предварителна оценка на необходимостта от определени инвестиции, до анализа на съвместимостта на предлаганите дейности със съществуващите системи.

Русинов наблегна и на необходимостта от координирано управление на проекти по европейски програми. Единен регистър би помогнал за по-добра координация и селекция на най-важните области, в които да се усвояват средства от Европейския съюз, посочи заместник-министърът.

МТИТС вече инициира няколко Консултативни комисии, в които обединява усилията на представители на изпълнителната власт и бизнеса, припомни Първан Русинов. Началото на взаиомодействие на министерството с частния сектор е добро, смятат и представители на бизнеса.

Коментар