Google се насочва и към навигационния пазар

Google подготвя мобилно навигационно приложение, според различни източници в интернет. Навлизането на компанията на новия за нея пазар се очаква съвсем скоро. Водещи разработчици на решения за GPS навигация виждат в Google сериозен конкурент, писа Forbes.

Още преди няколко години, когато излезе мобилната версия на Google Maps, се появиха слухове, че интернет гигантът ще пусне приложение за навигация на базата на своята картографска услуга. Сега, с бързото навлизане на смартфони с операционна система Android, появата на навигационно приложение от Google изглежда още по-логична.

Според представители на компанията, самите потребители отдавна искат от Google да добави навигационна функция в Google Maps.

Пазарът на услуги, базирани на местоположение, носи големи печалби на играчите в него. Американските компании, например, вземат между 5 и 10 долара месечно от своите клиенти за доставка на навигационни услуги и съпътстващо съдържание.

Google обаче едва ли ще събира такси от потребителите на очакваната навигационна услуга. Според Forbes, компанията ще печели от реклама, помествани в бъдещото приложение. Разчита се, че рекламодателите ще оценят възможността да показват актуални оферти в зависимост от местоположението на потребителите.

Коментар