Определят акциите на TSMC като най-добрият избор

Ценните книжа на производителя на чипове TSMC са най-добрият избор, според анализатори
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Вчера тайванската компания TSMC поскъпна с 5% след позитивен анализ на Morgan Stanley за акциите на най-големия производител на чипове по договор в света. “Очакваме възстановяване на цикъла на производство на полупроводници през втората половина на годината и търсим печеливши оферти в акции сега. TSMC е нашият най-добър избор”, се казва в изявление на инвестиционната банка. Анализаторите описват TSMC като „инструмент за технологията на бъдещето“.

Според експертите, котировките на TSMC, GlobalWafers, MediaTek и някои други производители на чипове са на минимално ниво след бърза корекция на борсовия пазар. В същото време такива популярни ИТ тенденции като 5G мрежите, изкуственият интелект, интернет на нещата и електрическите превозни средства, които не могат да съществуват без чипове, остават неизменни, добавят изследователите.

Възстановяването на пазара на чипове ще бъде подпомогнато и от падащите цени на технологичните продукти и логистиката, икономическото възстановяване, особено в Китай, както и по-бавното увеличаване на производствения капацитет на чипмейкърите, сочи анализът. Съветът към инвеститорите е да дадат приоритет на лидери в индустрията, компании с дълга история на растеж и такива, които биха се възползвали от локализирането на чипове в Китай. На първо място трябва да се обърне внимание на акции, които имат дългосрочна стойност и не са толкова зависими от текущите икономически условия.

Според анализаторите на TrendForce, глобалният пазар за производство на полупроводници по договор (IC Foundry) продължава да се движи нагоре, но темповете му на растеж намаляват. През второто тримесечие на 2022 г. десетте най-големи производители на чипове по поръчка са спечелили общо над 33 милиарда долара, докато в предходното тримесечие приходите им бяха близо 32 милиарда долара, тоест увеличението е само 3,9%. Отслабването на потребителското търсене е основна причина за забавения растеж.



TSMC продължава да контролира над 53% от оборота в своята индустрия, но също е засегната от забавянето. В резултат на търсенето на компоненти за високопроизводителни изчисления, интернет на нещата (IoT) и автомобили, TSMC генерира над 18 милиарда долара през април-юни. Увеличението спрямо предходното тримесечие възлиза на 3,5%, което е под средното ниво.

Коментар