Vista нямала нужда от антивирус?

Изказване на вицепрезидента на Microsoft Джим Алчин нагорещи широко коментираната тема за сигурността в новата операционна система.
В сряда, в телефонен разговор с репортери, Алчин е заявил, че Vista е толкова сигурна, че може би няма нужда от антивирусна система, съобщи Inquirer.
Скандалното твърдение, което всеки доставчик на антивирусен софтуер би оспорил, е подкрепено със случка от практиката. Алчин разкрива, че неговият седемгодишен син работи с Vista, без да използва антивирусна система на компютъра си.
Вицепрезидентът се позовава на вградените възможности на системата, каквито са Patchguard и ASLR, която зарежда ядрото на Vista по различен начин на всяка машина.
Компютърът на детето е заключен с функция за родителски контрол и то не може да зарежда неща от интернет, без Алчин да е разрешил това. Шефът посочва, че така се чувства напълно сигурен. По негово мнение, Vista e най-сигурната налична система.
По-късно обаче Алчин писа в своя блог, че това, което е казал, не е достатъчно ясно. Той уточнява, че за него е важно потребителите да използват подходящи решения за сигурност в съответните ситуации, без значение дали това ще са интегрираните функции във Vista или допълнителни продукти.
Алчин казва също, че в разговора с репортерите, той е визирал специфична ситуация с неговия син, при която е използвана вградена характеристика на операционната система. И добавя, че повечето потребители ще използват някаква, подходяща за тях форма на антивирусен софтуер.

Коментар