Ще мерят излъчването на базовите станции във Варна

Трите мобилни оператора ще си сътрудничат с Община Варна за провеждане на публични контролни измервания на електромагнитните излъчвания на базовите станции в града, съобщи Vivacom.

Измерванията ще бъдат извършени на случайно избрани антени, разположени в близост до детски градини, училища и болници във Варна. Те ще се провеждат от представители на контролните органи в присъствието на медиите.

На среща между трите телекома, председателя на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов и председателя на временната комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда” Драгомир Дончев е било предложено и създаване на база данни с местоположенията на всички базови станции в града.

Наскоро Общинския съвет в морската столица взе решение, което задължава мобилните оператори да премахнат базовите си станции, които се намират на по-малко от 300 метра от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски гради, ясли и детски площадки.

Според операторите, премахването на базови станции ще предизвика затруднения за жителите на Варна, държавните и общински институции, бизнеса, органите на полицията, пожарната, „Гражданска защита” и др.

Телекомите декларират, че базовите им станции и други съоръжения в цялата страна се експлоатират при строги правила за безопасност, не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

В момента в България са в сила много по-стриктни норми за максимални нива на електромагнитни излъчвания от препоръчаните от Световната здравна организация и възприети в повечето страни от Европейския съюз, посочиха от Vivacom.

Коментар