Над 2100 лобисти регистрирани в ЕС

Регистърът на представителите на интереси, или т.нар. лобисти, който ЕС въведе през миналата година, променя начина на работа в Европейската комисия. Първият годишен преглед на доброволната схема сочи, че броят на регистрираните организации и частни лица е вече 2100 и продължава да расте.

Обнадеждаващ е фактът, че по-голяма част от регистрираните са организации, а не частни лица, съобщи Европейската комисия. Според доклада някои от привържениците на усилията за регулиране на лобистите желаят регистрацията да бъде задължителна. Предвид високото ниво на участие обаче подобно искане не е оправдано.

Комисар Сийм Калас твърди, че регистърът е променил начина на работа в Комисията. Днес служителите на институциите на ЕС се замислят сериозно преди да се срещнат с нерегистрирани представители на интереси. Някои отдели дори изтриват нерегистрирани организации от своите бази данни или предприемат други подобни изключващи мерки.

Не всички обаче са доволни от регистъра. Много правни кантори и мозъчни тръстове го бойкотираха. Юристите се страхуват, че регистърът нарушава техните правила за поверителност на клиентите, а мозъчните тръстове смятат, че тяхната работа не може да бъде определена като лобиране.

Комисията се надява да разреши тези проблеми, като изясни някои понятия в регистъра и създаде отделна категория за мозъчните тръстове. Тя също така разглежда и правилата за разкриване на финансова информация с цел повече прозрачност.

Регистрираните трябва да посочат разходите за работата си и да се съгласят да съблюдават правилата на етичния кодекс относно взаимоотношенията им със служители на Комисията. Досега са изпратени само 10 жалби, от които само една е довела до наказателно действие – временно изключване от регистъра.

Сега Комисията планира изготвянето на съвместен регистър с Европейския парламент. Двете институции вече създадоха обща интернет страница за достъп до техните съответни регистри.

Коментар