McAfee: малкият бизнес нехае за уеб-заплахите

McAfee извади на бял свят някои разтърсващи статистически данни за малкия и средния бизнес по света. От цифрите се вижда, че МСБ ве повече става обект на внимание – което значи и на атаки – за злонамерени кибер-организации, ала в същото време малките фирми най-осезаемо намаляват бюджетите си за ИТ и информационна сигурност.

Докладът на компанията бе оповестен вчера и под заглавие “Парадоксът на сигурността” той разкрива, че малките фирми по света са загубили средно по 43 000 щатски долара за последната година в резултат на пробиви в сигурността. В глобален мащаб кибер-атаките към малки фирми са нараснали с 322 (няма грешка – триста двадесет и два!) процента за година.

Междувременно 71% от ИТ директорите на малки и средни предприятия смятат, че е налице реална възможност един сериозен пробив в данните на предприятието да елиминира съответната компания, в която работят. В същото време въпреки горното убеждение 70 процента от ИТ шефовете са замразили бюджета си за ИТ сигурност.

Парадоксът е налице и е особено проблематичен, защото – според McAfee – повечето от средните по размер предприятия вярват, че по-големите от тях фирми са по-голям обект на интерес за кибер-злодеите и респективно имат по-голяма вероятност да попаднат под “обстрел” онлайн.

Разкритията на McAfee са резултат от съвмвестно проучване, направено заедно с работната група за борба с фишинга APWG. По-рано този месец тя съобщи, че интернет е “най-опасното” нещо в последно време благодарение на регистрираните 585 процента (и тук няма грешка – петстотин осемдесет и пет!) нарастване на зловредните програми, маскирани като антивируси, и фалшивите приложения за сигурност, които успешно объкрват и примамват индивидуални и бизнес-потребители.

Броят на фишинг сайтовете е достигнал 49 084 през юни т.г, казва още APWG. Броят на “отвлечените” марки и сайтове е достигнал 310.

Коментар