Промени в лицензирането на Windows Server

От началото на октомври Microsoft предлага нов начин за лицензиране на сървърната си операционна система. Компаниите вече няма да имат нужда да закупуват клиентски лицензи за достъп за всеки потребител, съобщиха от българския офис на Microsoft.

Всеки лиценз на Windows Server 2008 R2 Foundation съдържа 15 потребителски лиценза. Това прави новия продукт ценово по-ефективен за малките по размер компании. На пазара у нас сървърът струва под 300 лева.

Въпреки, че Windows Server 2008 R2 Foundation не изисква закупуването на допълнителни клиентски лицензи за достъп, такива са необходими за ползването на терминални услуги или услуги за управление на правата за достъп до информация.

Windows Server 2008 R2 Foundation е подходяща основа за всички приложения на малкия бизнес. Продуктът включва основните функционалности – принтиране и споделяне на файлове, отдалечен достъп и сигурност.

Сървърът може да се закупи единствено преинсталиран на сървърен хардуер от партньорите на Microsoft – НР, Dell, Fujitsu, Most computers и Risk Electronics.

Коментар