Alibaba пуска лаптопи с уникален китайски процесор

Roma е лаптоп, направен от китайски компании, с процесорна архитектура RISC-V
(снимка: Alibaba)

Започнаха продажбите на уникален лаптоп, един от малкото без процесор от Intel, AMD или ARM-съвместим. Вместо това преносимият РС с китайски произход разчита на чип с отворена RISC-V архитектура.

Лаптопът се нарича Roma и идва на пазара от големия китайски холдинг Alibaba, който наред с други бизнеси управлява онлайн магазина AliExpress. Според публикация на Tom’s Hardware, компютърът използва процесор Alibaba T-Head TH1520 с четири 64-битови ядра Xuantie C910 с тактова честота до 2,5 GHz.



Централният процесор е оборудван с невронен блок и видео подсистема, разработени от Imagination Technologies, а производителността му достига 4 TOPS (трилиона тераоперации в секунда).

За разлика от ARM и x86, архитектурата RISC-V е отворена, поради което е много търсена от дизайнерите на чипове по целия свят. С подкрепата и развитието на RISC-V е ангажирана организацията с нестопанска цел RISC-V International, която включва повече от 1000 членове в 50 страни.

RISC-V процесорите се използват широко в микроконтролерите. Така например, производителят на твърди дискове Western Digital доставя повече от 2 милиарда RISC-V контролери годишно чрез своите устройства.

Китайският лаптоп Roma има 14,1-инчов екран с резолюция Full HD 1920×1080 пиксела
(снимка: Alibaba)

Roma е напълно китайски лаптоп. Освен че Alibaba е поела разпространението му, специалисти от две китайски компании са работили съвместно по създаването на лаптопа – това са DeepComputing и Xcalibyte. По всяка вероятност производството също се извършва в страната.

Засега обаче Roma не е достъпен за всеки. До края на 2022 г. ще излязат само 100 броя на лаптопа, а през първото тримесечие на 2023 г. – още 1000. Той не е и никак евтин – бройките от първата партида ще се продават на цени, започващи от 1500 долара, в зависимост от съдържанието на комплекта.



Лаптопът е оборудван с 14,1-инчов екран Full HD, оперативна памет LPDDR4/LPDDR4X RAM до 16 GB и постоянна памет с капацитет до 256 GB, която не е пълноценен SSD, а бавен флаш модул по стандарта eMMS. Работи с Linux дистрибуция OpenAnolis.

Коментари по темата: „Alibaba пуска лаптопи с уникален китайски процесор”

добавете коментар...

  1. Желяз каменноff

    Искам да си поръчам един лаптоп

  2. Бат Венци

    Вече си трябва не 16,а 32 гига рам за да вървят нещата ОК..

  3. Cobra

    Китайците направиха процесори, руснаците не могат.

  4. Идеее

    Иде пустата му независимост, даже дедо Йоцо вече я виде! Таз година 100 лаптопа на въглища, а догодина – и цели 1000! През това време ВД ще са продали милиони ..

  5. Anonymous

    Те това е българин патриот, ползва независимите китайски продукти, ашколсун машала

  6. Анонимен

    Българин
    Значи имаш причина вече да не купуваш зависимите американски процесори. Вече можеш да ползваш само китайски продукти, за да си независим.

  7. Българин

    Краят на зависимостта от американски процесори се вижда!

Коментар