„Материал-чудо“ постига нов рекорд в слънчевата енергия

Слънчева клетка с над 30% ефективност вече е годна за масово производство (снимка: CC0 Public Domain)

Холандски изследователи са разработили слънчева клетка, която е преминала бариерата от 30% ефективност. Екипът от учени от различни университети и институти в Нидерландия е постигнал този напредък чрез комбиниране на силициеви слънчеви клетки с перовскит.

Перовскитът е материал, приветстван заради свойствата си и ролята, която може да има в напредъка на соларните технологии. „Този тип слънчева клетка разполага с високо-прозрачен заден контакт, който позволява на над 93% от светлината в спектъра, близък до инфрачервения, да достигне до долното устройство“, казва д-р Мехрдад Наджафи от Холандската организация за приложни научни изследвания (TNO).

По неговите думи, „тази производителност беше постигната чрез оптимизиране на всички слоеве на полупрозрачните перовскитни слънчеви клетки с помощта на усъвършенствани оптични и електрически симулации“.

Няколко научни екипа по света вече изследват други потенциални приложения на перовскит. Очаква се той да бъде в центъра на бъдещите технологии, вариращи от свръхвисокоскоростни комуникации до суперефективно производство на възобновяема енергия. Изследователите, които стоят зад последните открития, се надяват технологията да бъде комерсиализирана за широко разпространение на новия тип слънчева клетка.



Професор Джанлука Колети, програмен мениджър на Tandem PV, смята, че е възможно ефективността да се увеличи още повече. По думите му, скоро ще е съвсем реалистично да се говори за масово производство на соларни панели с над 30% ефективност.

Коментар