Случи се! Глоба за неверни твърдения във форум

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на фирма и неин служител, заради публикации в специализиран форум, уронващи авторитета на конкурент.

Пенка Павлова, служителка на ЕТ "Венто-Тони Тодоров", със свои изявления във форум за транспортни и логистични услуги окачествява цялостната работа на конкурента "Транспрес" ООД като некоректна и предупреждава посетителите на сайта, че поведението на дружеството е нелоялно.

Доказателствата по преписката не потвърждават тези твърдения. КЗК налага на ЕТ "Венто-Тони Тодоров" от с. Локорско имуществена санкция в размер на 11 460 лв. и глоба от 500 лв. на Пенка Винева Павлова от с. Чепинци за извършено нарушение по чл. 31, ал.1 от ЗЗК.

Ответното дружество отрича своята ангажираност със случая и смята, че не може да се попречи на подобни "участия на живо" в интернет.

Комисията обаче не приема като основателно твърдението на ответника, че не носи вина поради невъзможност за контрол. Видно от доказателствения материал е, че конкретният интернет портал е специализиран и участниците в него задължително се идентифицират с името си и с фирмата на дружеството, което пък е ясна и недвусмислена индикация, че всяко изказване ангажира и името на работодателя, посочват от КЗК.

От своя страна, всяко изявление в специализирания форум става достояние и на останалите дружества и влияе върху взаимоотношенията им с техните конкуренти.

Въз основа на това КЗК счита, че като не е предприел съответните мерки за коректност от страна на своите служители при участие в специализирания форум, работодателят не е спазил правилата на конкуренцията.

Коментар